Hlavní obsah

Donbas je součástí Ukrajiny, chce ale autonomii, uvedl Lavrov

– Moskva

Moskva usiluje o urovnání ukrajinské krize se zachováním Donbasu jako součásti Ukrajiny. V pondělí to v rozhovoru pro agenturu Interfax uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj je nezbytnou podmínkou mírového řešení ústavní reforma provedená za účasti ruskojazyčných regionů.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

Podle Lavrova je Rusko dokonce jedinou silou, která se o zachování Donbasu jako součásti Ukrajiny zasazuje. "Trváme ale na tom, aby ústavní reforma byla provedena za účasti všech regionů a všech ukrajinských politických sil," řekl ruský ministr.

Ukrajinský jihovýchod, který je od května místem ozbrojené vzpoury proruských radikálů, musí mít podle Lavrova možnost "finančně zajišťovat své potřeby prostřednictvím daňové dohody s centrem, používat (ruský) jazyk a slavit své vlastní svátky, nikoli ty, které mu zbytek země vnucuje".

Pro Donbas je podle ministra zahraničí například nepřijatelné slavit narozeniny ukrajinského nacionalistického vůdce Stepana Bandery jako státní svátek. Na Donbasu slaví 9. květen jako den vítězství SSSR v druhé světové válce, řekl Lavrov.

"Je třeba vycházet z reality: nelze vnucovat zemi nějakou ideologii, když v zemi existuje ideologií několik," dodal ruský ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám