Hlavní obsah

Vzácný severní bílý nosorožec uhynul, na světě už jich je jen pět

– San Diego

V americké zoologické zahradě v San Diegu uhynul v neděli vzácný severní bílý nosorožec. Podle vedení zoo byl Angalifu jedním ze šesti posledních žijících svého druhu na světě. Pravděpodobně pošel věkem, bylo mu 44 let.

Foto: Zoo Dvůr Králové na Labem

Královédvorští bílí nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Článek

„Úhyn Angalifua je ohromnou ztrátou pro nás všechny. Nejen proto, že byl zdejším miláčkem, ale také proto, že jeho smrt přibližuje tento úžasný živočišný druh k vyhynutí," řekl správce parku Randy Rieches.

Jeden severní bílý nosorožec zbývá také v České republice, další v americkém San Diegu a tři v Keni. Minulý týden ale přišla z Keni zpráva, že tři jejich severní bílí nosorožci z rezervace Ol Pejeta, původně ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové, odkud byli převezeni v roce 2009, nejspíše nebudou schopni přirozeného rozmnožení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pravděpodobně poslední žijící samec Suni, který se podle odborníků mohl zapojit do přirozené reprodukce, totiž pošel stářím letos v říjnu v keňské rezervaci. A druhý samec přivezený z České republiky má prý málo spermií.

Smrt posledního severního bílého nosorožce by však neznamenala záhubu všech nosorožců. V Africe stále žije jižní poddruh nosorožce bílého a černý neboli dvourohý nosorožec.

Reklama

Související články

Vzácný nosorožec Suni sešel stářím

Samec nosorožce severního bílého, který dřív patřil Zoo ve Dvoře Králové nad Labem, uhynul přirozeně stářím. Jeho tělo objevili v pátek v keňské rezervaci Ol...

Výběr článků

Načítám