Hlavní obsah

Ruský soud poslal opozičního aktivistu na 4,5 roku do vězení

Moskva

Soud v Moskvě poslal ve středu na čtyři a půl roku do vězení opozičního aktivistu Sergeje Mochnatkina. Ten měl podle rozsudku během nepovolené demonstrace v prosinci 2013 napadnout policistu. Aktivista se k soudu nedostavil a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Mochnatkin byl již v minulosti za podobné provinění odsouzen na 2,5 roku vězení.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Mochnatkin na archivním snímku

Článek

K incidentu mělo podle médií dojít při demonstraci na moskevském Triumfálním náměstí v poslední den loňského roku. Mochnatkin se tehdy zúčastnil demonstrace proti omezování svobody shromažďování, kterou moskevská radnice nepovolila.

Při policejním zásahu opozičník podle soudu dvakrát udeřil jednoho ze strážců pořádku do tváře a napadl i policistku, která kolegovi přispěchala na pomoc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Advokáti Mochnatkina tvrdí, že disident byl při demonstraci sám napaden a útoku policie se jen bránil. Policejní akce byla podle obhájců řízenou provokací, která měla šedesátiletého opozičního aktivistu dostat za mříže.

Jeden z hlavních politických vězňů

Mochnatkin je podle ruské opozice hlavním politickým vězněm Ruska po Michailu Chodorkovském a Platonu Lebeděvovi, kteří si odpykali vysoké tresty za údajné machinace s ropou a daňové podvody.

Do vězení Mochnatkina ruské soudy poslaly už v roce 2010 za účast na demonstraci, proti níž také zasahovala policie. I v tomto případě se Mochnatkin zásahu aktivně bránil a jednomu z policistů zlomil nos. V dubnu 2012 byl amnestován.

Podle ruské agentury TASS se Mochnatkin po zadržení podrobil nucenému psychiatrickému vyšetření. Expertní posudek prý potvrdil jeho agresivitu a „zvýšenou citlivost vůči úředním zákazům”.

Reklama

Výběr článků

Načítám