Hlavní obsah

Brutální a neefektivní, kritizuje zpráva amerického Senátu metody CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výslechové metody používané CIA na podezřelých teroristech byly neefektivní a nikdy neposkytly informace, které by pomohly zabránit bezprostředně hrozícímu teroristickému útoku, uvádí v úterý zveřejněná zpráva vyšetřovacího výboru amerického Senátu. Podle dokumentu byly výslechové metody mnohem horší, než se vědělo. Vedení republikánů ale závěry zprávy kritizuje.

Foto: J. Scott Applewhite, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Speciální program výslechu vězňů na tajných základnách americká zpravodajská služba rozjela po teroristických útocích z 11. září. Podle senátní zprávy ale CIA uváděla veřejnost i politiky v omyl tím, že zveličovala efektivitu výslechů. Ty se týkaly skutečných nebo domnělých členů Al-Káidy a dalších lidí zadržených po celém světě kvůli podezření z terorismu.

Po pěti letech vyšetřování senátního výboru dokument obviňuje CIA, že její metody byly „mnohem brutálnější“, než zpravodajská služba veřejnosti tvrdila. Dokument se zabýval nejméně 119 případy zadržených lidí. V některých z nich vyšetřovatelé použili techniky, které se dají označit za mučení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dokument například cituje smrt jednoho z vězňů z roku 2002, který zemřel na podchlazení poté, co byl částečně nahý držen v tajném vězení CIA, kde byl navíc připoutaný k betonové podlaze.

Další z vězňů trpěli spánkovou deprivací, usnout jim nebylo dovoleno až 180 hodin a ruce měli svázané nad hlavou, uvedla agentura Reuters.

Dokument také potvrzuje předchozí zprávy o podmínkách ve věznicích CIA. Zadržení byli například drženi v samostatných celách v naprosté temnotě a museli poslouchat hlasitou hudbu. Jediné, co měli k dispozici, byl kbelík na exkrementy.

Výhrůžky násilí na příbuzných

Zpráva také zmiňuje 83 případů takzvaného waterboardingu, neboli simulovaného topení vodou jediného podezřelého člena Al-Káidy známého jako abú-Zubajdá. Při jednom z těchto výslechů došlo k tomu, že muž zůstal „bez jakékoli reakce a s bublinami vycházejícími z otevřených úst naplněných vodou,“ popisuje zpráva. Tohoto vyslýchaného se nakonec podařilo oživit.

Ve výčtu metod senátní zpráva uvádí, že nejméně pět zadržovaných mužů podstoupilo takzvanou rektální rehydrataci, což je metoda zavodnění organizmu. Další byli při výsleších podrobeni „ledovým koupelím” nebo jim bylo vyhrožováno smrtí.

Nejméně tři lidé si vyslechli výhrůžky rodinám, agenti CIA vyhrožovali ublížit jejich dětem. Jednomu muži také pohrozili, že znásilní jeho matku, dalšímu zase tím, že jeho matce podříznou krk.

Nespolehlivé informace 

Výslechy byly podle senátní zprávy špatně řízené a CIA díky tomu získávala nespolehlivé informace. Kromě jiného uvádí, že například při pátrání po bin Ládinovi nehrály informace získané od podezřelých teroristů klíčovou roli, přestože zpravodajská služba tvrdí opak.

Senátoři také uvedli, že brutální výslechy CIA přinesly mnoho zavádějících a špatných informací, mimo jiné falešnou výpověď o náborovém programu Al-Káidy mířící na černošské Američany.

Z dokumentu také vyplývá, že CIA neprávem zadržovala nejméně 26 lidí, které zařadila do svého programu výslechů a tajných věznic.

Zveřejněna jen malá část

Zpráva senátního výboru obsahuje přes šest tisíc stran a čerpá z obrovského množství důkazů. Z celé zprávy byl ovšem zveřejněn pouze 480 stránkový souhrn, zbytek zprávy zůstal tajný. Její publikace byla navíc zpožděna kvůli sporům s Republikány ohledně toho, co by mělo být zveřejněno.

Vedení Republikánů závěry zprávy kritizuje. Podle něj netradiční výslechy pomohly zadržet a zabít vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell senátní dokument kritizoval, neboť nestandardní postupy podle něj byly nutné. „Tvrzení v této zprávě, která tvrdí opak, jsou jednoduše chybná,” citovala agentura Reuters společné prohlášení McConnella a republikánského senátora Saxbyho Chamblisse, který působí ve výboru pro činnost rozvědek.

Obama: Poškozená pověst USA

Prezident USA Barack Obama už dříve uvedl, že podle jeho názoru praktiky používané při výsleších CIA byly mučením a výrazně poškodily celosvětovou pověst USA. Program výslechů zastavil Obama po svém nástupu do funkce v roce 2009.

V době, kdy byl prezidentem Spojených států George Bush, výslechová akce CIA postihla téměř stovku osob podezřelých z terorismu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám