Hlavní obsah

Povstalci v Kolumbii propustili uneseného generála

Levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v neděli propustili generála Rubéna Alzateho a dva další lidi, které unesli před dvěma týdny. Oznámil to na svém twitterovém účtu kolumbijský prezident Juan Manuel Santos. Propuštěním rukojmích podmiňoval Santos pokračování mírových rozhovorů, které dlouhodobě probíhají v Havaně.

Foto: Handout, Reuters

Generál Ruben Dario Alzate

Článek

Ozbrojenci z největší kolumbijské guerilly předali generála spolu se dvěma dalšími zajatci - advokátkou Glorií Urregovou a desátníkem Jorgem Rodríguezem - příslušníkům humanitární mise vedené Červeným křížem. Trio je v dobrém zdravotním stavu a brzy se opět shledá se svými blízkými, uvedl prezident.

Už v úterý povstalci v zájmu obnovení rozhovorů propustili dva vojáky, které zajali 9. listopadu během ozbrojeného střetu.

Jednání se zástupci FARC se v Havaně konají od roku 2012. Mají ukončit vnitrostátní konflikt, který zemi sužuje už půl století a v jehož důsledku zemřelo více než 200 000 lidí.

Většina Kolumbijců dala letos v prezidentských volbách najevo, že si přeje oboustrannou dohodu a trvalý mír mezi vládními vojsky a FARC, který byl ústředním bodem Santosova volebního programu, jímž se nynější prezident vymezoval vůči svému hlavnímu protikandidátovi požadujícímu pokračování boje či bezpodmínečnou kapitulaci partyzánů.

Reklama

Související články

V Kolumbii spadlo letadlo do džungle

Kolumbijské úřady oznámily, že při pádu letadla v džungli na jihozápadě země zahynulo deset lidí na palubě. Záchranářům se již podařilo dostat z trosek všechna...

Blesk v Kolumbii zabil 11 lidí

Jedenáct domorodců přišlo o život v Kolumbii při zásahu blesku. Dalších patnáct lidí bylo zraněno, informoval v úterý server BBC.

Výběr článků

Načítám