Hlavní obsah

Teroristé zabili v nigerijské mešitě 120 lidí

Aktualizováno

Při teroristickém útoku na největší mešitu severonigerijského města Kano dnes přišlo o život nejméně 120 lidí a dalších zhruba 270 osob bylo zraněno. S odvoláním na záchranáře to uvedla agentura AFP. Původní zprávy hovořily o 64 mrtvých.

Foto: Muhammed Giginyu, ČTK/AP

Policisté zkoumají místo výbuchu v nigérijském městě Kano. Archivní snímek

Článek

Atentáty spáchalo několik lidí. První dva byli podle AFP sebevražední útočníci, kteří odpálili nálože krátce po sobě po zahájení modliteb. Po nich pak zahájili palbu na prchající lidi ozbrojenci venku. Bylo jich nejméně 15 a rozhořčený dav čtyři z nich na místě zabil. Zbytku se zřejmě podařilo uprchnout.

Nigerijská televize tvrdí, že před mešitou nejprve explodovala dvě auta s výbušninami a že pak začali ozbrojení muži střílet na věřící.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podle agentury Reuters ale útok nese znaky akcí islamistické skupiny Boko Haram.

V Kanu vypukly odpoledne nepokoje a rozhořčená mládež začala zapalovat pneumatiky. Lidé viní vládu, že není schopna poskytnout lidem ochranu před Boko Haram.

Terčem mohl být muslimský vůdce

Mešita stojí v blízkosti paláce emíra města Kano Muhammada Sanusiho. Tento vlivný muslimský vůdce modlitby obvykle vede, v době výbuchu byl však v Saúdské Arábii.

Je možné, že hlavním cílem útoky byl právě on. Důvodem by mohla být emírova výzva, aby se lidé bránili a bojovali proti Boko Haram. Vyjádřil tak názor, který tam zastává mnoho lidí, totiž že armáda není schopna bránit civilisty před islamisty.

Boko Haram bojuje od roku 2009 o zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría.

Letos spáchala tato organizace asi sto teroristických útoků, při nichž zemřelo 3000 lidí. Při násilnostech připisovaných skupině Boko Haram za pět let přišlo o život na 13 000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim odešlo z domovů 1,5 miliónu občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám