Hlavní obsah

Doživotně vládnout nechci, prohlásil Putin

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin nehodlá být doživotním prezidentem. Šéf Kremlu to prohlásil v rozhovoru pro státní agenturu TASS. Po uplynutí nynějšího mandátu v roce 2018 prý zváží další kandidaturu s ohledem na aktuální situaci a na své preference.

Foto: Vasily Maximov/Pool , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Putin odmítl, že by se chtěl stát doživotním prezidentem. „To je pro zemi škodlivé. A já to také nepotřebuji. Jsou určité podmínky definované ruskou ústavou. Věřím, že je důležité dodržovat tyto podmínky stanovené nejvyšším zákonem. Uvidíme, jaká bude situace, ale v každém případě je moje funkční období vymezeno ústavou,“ uvedl ruský prezident.

Ústava nicméně umožňuje jeho znovuzvolení v roce 2018.

„Ano, to vskutku umožňuje, neznamená to ale, že takové rozhodnutí učiním. Budu jednat na základě obecných souvislostí, vnitrostátního souladu a mých osobních pocitů. Není ale trochu brzy nad tím teď přemýšlet? Máme stále rok 2014 a vy mluvíte o roce 2018. Do té doby je stále dost času a hodně věcí se může změnit...“ nechtěl předcházet událostem Putin.

Putin vládne Rusku již třetí funkční období. Prezidentský úřad převzal poprvé po odstoupivším Borisi Jelcinovi v roce 1999. Ve funkci setrval do roku 2008, kdy jej vystřídal místopředseda vlády Dmitrij Medvěděv. Vláda pak změnila ústavu, která umožnila Putinovi kandidovat znovu. Medvěděva pak zase vystřídal v roce 2012, do té doby působil jako premiér. Tuto funkci nyní zastává Medvěděv.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Vladimir Putin střídá v prezidentském úřadu Dmitrije Medvěděva.

Oligarchické struktury prý neexistují

Putin také komentoval výrazné ochlazení vztahů Ruska se Západem, které vyvolala jeho politika vůči Ukrajině. Odmítl, že nynější tlak Západu zavede jeho zemi do izolace. "Vnímali jsme osudovost železné opony. Touto cestou v žádném případě nepůjdeme a nikdo kolem nás zeď stavět nebude. Je to nemožné," zdůraznil Putin.

Západ podle Putina udělal chybu, když namířil své sankce na lidi z prezidentova blízkého okolí. "Vycházeli z mylného předpokladu, že mám obchodní zájem na kontaktu s lidmi zařazenými do seznamu. Jejich poškozením mířili na mě. To ale absolutně neodpovídá skutečnosti," řekl ruský vůdce.

Podle Putina v Rusku oligarchické struktury neexistují, miliardáři nemají vliv na rozhodování státu. Oligarchové "zbohatli dávno a absolutně legálně. Nic neukradli, nic nezprivatizovali, jak se to dělalo v 90. letech", řekl prezident a dodal, že sankce namířené proti ruským miliardářům blízkým Kremlu jsou hrubým porušením lidských práv.

Zábor Krymu byl podle Putina jeho osobním rozhodnutím a osoby, zařazené na západní sankční seznam, se o něm dozvěděly z médií.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám