Hlavní obsah

V bojích na Ukrajině hlásí obě strany desítky mrtvých a zraněných

– Kyjev

Na východě Ukrajiny přišlo o život dalších 33 lidí a 49 jich bylo zraněno. Oběti jsou jak na straně proruských povstalců, tak na straně ukrajinských vládních sil. V pondělí o tom informovala ukrajinská média s odvoláním na informace poskytnuté z armádních zdrojů a od místních úřadů.

Foto: Maxim Zmeyev , Reuters

Povstalec v Doněcku

Článek

Tiskové středisko protipovstalecké operace v Luhanské a Doněcké oblasti uvedlo, že za uplynulých 24 hodin zahynulo v bojích se vzbouřenci šest vojáků a devět jich bylo zraněno. Kromě toho přišli o život tři policisté a pět utrpělo zranění, když u obce Makarove v Luhanské oblasti "bandité" na jejich mobilní hlídku zahájili palbu ze zálohy z granátometů.

Na doněckém letišti pak "teroristé", jak Kyjev označuje proruské ozbrojence, z granátometů, minometů a ručních zbraní opět ostřelovali vojáky, kteří letiště nadále kontrolují. Protivník ale prý utrpěl ztráty, protože během vyžádané dělostřelecké podpory přišel 23 lidí a dalších 27 jich bylo zraněno.

Porušují příměří

Zpravodajové agentury AFP v Doněcku informovali, že palba se od letiště ozývala po celou noc. Doněcká radnice v pondělí na internetu uvedla, že během víkendu přišel ve městě o život jeden člověk a dalších osm civilistů bylo zraněno.

Vládní síly a povstalci se vzájemně obviňují z porušování příměří dojednaného počátkem září v Minsku. Kyjev a Západ obviňují Moskvu, že v poslední době poslala vzbouřencům vydatné posily jak v lidské síle, tak ve výzbroji, včetně tanků, raketometů a protileteckých systémů. Armáda v této souvislosti tvrdí, že se separatisté s ruskými jednotkami připravují na ofenzivu.

Prezident Vladimir Putin se kvůli ukrajinské krizi dostal o víkendu na summitu skupiny G20 v australském Brisbane pod silný tlak vedoucích západních činitelů. O situaci na východě Ukrajiny a o možnostech dalšího působení na Rusko budou v pondělí v Bruselu jednat ministři zahraničí členských zemí EU.

Reklama

Související témata:

Související články

Merkelová se nebývale ostře pustila do Putina

Německá kancléřka Angela Merkelová v pondělí nebývale ostře kritizovala kvůli krizi na Ukrajině ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle agentury DPA při...

Výběr článků

Načítám