Hlavní obsah

Slováci volí primátory a starosty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Čtyři milióny slovenských voličů mohou v sobotu rozhodnout o nových primátorech, starostech a místních zastupitelích ve 2923 obcích. Volby by se měly uskutečnit v 2926 obcích, ale ve třech se nenašli žádní kandidáti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na Slovensku v sobotu probíhají komunální volby.

Článek

Od sedmi hodin ráno do osmi hodin do večera je v celé zemi otevřeno celkově 5989 volebních místností. Hlasovat mohou i cizinci s trvalým pobytem na Slovensku.

Tři kandidáti v Bratislavě

O post primátora hlavního města Bratislavy se utkají současný primátor Milan Ftáčnik, kterého podporuje vládní strana Směr-sociální demokracie, Milan Kňažko s podporou pravice a nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Podle průzkumů jsou šance Ftáčnika a Kňažka vyrovnané, ale překvapit může i Nesrovnal, který měl úspěšný závěr volební kampaně.

Ve druhém největším slovenském městě v Košicích svede souboj současný primátor Richard Raši (Směr) a Rudolf Bauer (pravicová koalice).

Pravice avizovala, že volby v Košicích by měly být také referendem o předsedovi parlamentu Pavlu Paškovi, který pochází z Košic a jehož odchod z funkce opozice požaduje. V Žilině se pokouší o comeback bývalý předseda Slovenské národní strany Ján Slota. Post primátora Žiliny v minulosti zastával několik volebních období.

Fenomén Procházka

V březnových prezidentských volbách na Slovensku poutal pozornost 42letý Radoslav Procházka, který skončil na třetím místě a získal přes 400tisíc hlasů. V těchto komunálních volbách tak může fenomén Procházka opět zamíchat karty.

Mladý politik mezi tím založil stranu Sieť, která postavila do komunálních voleb vlastní kandidáty. V řadě obcí a měst však Procházkova strana podporuje společného středo-pravého kandidáta.

„Pokud by se nám podařilo v krajských městech získat alespoň několik desítek poslaneckých mandátů, byl by to mimořádně silný základ pro naplnění našeho hlavního cíle v roce 2016,“ uvedl Procházka s výhledem na příští parlamentní volby.

V zájmu úspěchu středo-pravých stran, stáhl Procházka svého kandidáta v Bratislavě, v Košicích a v Prešově. V Bratislavě Sieť podpoří společného kandidáta pravice Milana Kňažka, v Košicích Rudolfa Bauera a v Prešově Andreu Turčanovou.

V komunálních volbách se očekává úspěch kandidátů vládní strany Směr-sociální demokracie a nezávislých kandidátů. Při současné všeobecné nedůvěře k politickým stranám se očekává ještě větší úspěch nezávislých kandidátů, než tomu bylo před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám