Hlavní obsah

Láva z havajské sopky nezadržitelně postupuje, zničila první dům

Pomalu tekoucí láva ze sopky Kilauea na amerických Havajských ostrovech po několika měsících od počátku erupcí pohltila první dům. Stavba byla již dříve evakuována, nikdo proto nebyl zraněn, napsala v noci na úterý agentura Reuters. Žádným dalším budovám zatím bezprostřední nebezpečí nehrozí, uvedly místní úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žár z lávy z havajské sopky spálil první důmVideo: County of Hawaii, Reuters

 
Článek

Dům se vzňal poté, co se k němu dostal jeden z vedlejších proudů lávy. Její pohyb se přitom v poslední době takřka zastavil, nyní je asi 145 metrů od hlavní silnice procházející obcí Pahoa. Minulý měsíc byla láva ještě 1,6 kilometru od vesnice ležící na západě ostrova Havaj. Rozžhavená hornina má teplotu přes 1000 stupňů Celsia.

Obyvatelé asi padesátky domů, které stojí ve směru předpokládaného pohybu lávy, jsou již dlouho připraveni na evakuaci, mnozí z nich své domovy vystěhovali.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Láva se valí přes havajskou vesnici PahoaVideo: County of Hawaii/Ena Media Hawaii & Blue Hawaiian Helicopters , Reuters

Sopka Kilauea na ostrově Havaj, který je známý i jako Velký ostrov, je vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v 90. letech láva z této sopky zničila na 200 domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám