Hlavní obsah

Zaorálek v Izraeli: Jsme znepokojeni stavbou osad

Právo, Michael Švec (Jeruzalém)
Jeruzalém

Českou republiku znepokojuje výstavba izraelských osad na územích, o nichž ještě nebylo rozhodnuto v izraelsko-palestinských mírových jednáních. Po setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem to v úterý v Jeruzalémě prohlásil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Foto: Michael Švec, Právo

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek u Zdi nářků

Článek

„Informoval jsem pana prezidenta o tom, že je dnes v Evropské unii poměrně napjatá atmosféra vůči tomu, co se děje v Izraeli a co se děje v Gaze, a to především kvůli velkým ztrátám na životech mezi civilisty a dětmi,“ sdělil českým novinářům ministr s odkazem na letní vojenskou operaci proti islamistům v pásmu Gazy, která si ale vyžádala stovky civilních obětí.

Jsme přesvědčeni, že není jiné řešení, než navrátit se k jednacímu stolu, vést mírová jednání a dobrat se dvoustátního řešení
Lubomír Zaorálek, ministr zahraničí

„Zároveň jsem ho informoval o tom, že i my jsme znepokojeni tím, jak pokračuje stavba osad na území, o němž ještě nebylo rozhodnuto v mírových rozhovorech,“ uvedl. Izraelské počínání tak podle něj vypadá jako „kroky, které v něčem podminovávají dohodu, kterou bychom chtěli, aby obě strany učinily“.

„Jsme přesvědčeni, že není jiné řešení, než navrátit se k jednacímu stolu, vést mírová jednání a dobrat se onoho dvoustátního řešení, protože stále nevidíme jinou alternativu,“ zdůraznil Zaorálek.

„Řekl jsem za ČR, že my na jednu stranu stojíme o to pokračovat v těch úzkých vazbách a velmi přátelských vztazích s Izraelem, ale zároveň cítíme nutnost tlumočit obavy a znepokojení a že na obou stranách konfliktu vidíme extrémní síly, které nemají zájem a ochotu pomáhat mírovému procesu,“ shrnul.

Ministr pozval Rivlina do Česka

Přestože situace v blízkovýchodním regionu byla hlavním tématem včerejšího jednání, šéf české diplomacie s Rivlinem hovořil také o vzájemných vztazích. Ministr izraelského prezidenta u příležitosti 70. výročí osvobození Terezína, které bude příští rok na jaře, pozval na návštěvu Česka.

„Nemohu říct, jestli pozvání přijal, ale připadá mi, že se pan prezident bude snažit přijet,“ uvedl Zaorálek.

Ministr připomněl, že se ještě v listopadu má v Izraeli konat společné zasedání členů české a izraelské vlády. Půjde podle něj především o spolupráci v oblasti dopravy a zdravotnictví.

„Zároveň jsem mu (Rivlinovi) řekl, že česká vláda, která je ve funkci devět měsíců, hodlá pokračovat v úzkých vazbách mezi Izraelem a ČR,“ doplnil.

Liebermann ocenil české postoje

Zatímco odpoledne si v soukromé části programu Zaorálek prohlédl jeruzalémské Staré Město, večer se setkal se svým protějškem Avigdorem Liebermannem.

Izraelský diplomat vyzdvihl tradici vzájemných vztahů, ale také „zodpovědné a vyvážené postoje“ Prahy k blízkovýchodnímu konfliktu. Zdůraznil, že „jednostranné kroky nikam nevedou“. Jako takový jednostranný krok Izrael minulý týden ohodnotil švédské uznání palestinské nezávislosti.

Zaorálek zůstane na Blízkém východě do čtvrtka, ten má ministr vyhrazený na jednání se špičkami Palestinské samosprávy včetně prezidenta Mahmúda Abáse.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám