Hlavní obsah

Islámský stát mučí zahraniční rukojmí a týrá je hladem

Novinky, tov

Ozbrojenci Islámského státu (IS) mučí zajatce, kteří se pokusili o útěk, pomocí waterboardingu. V posledním videu to řekl třiačtyřicetiletý britský novinář John Cantlie, kterého IS zajal koncem roku 2012. Informoval o tom server BBC.

Foto: SITE Intel Group via Reuters TV, Reuters

John Cantlie je zajatcem syrských povstalců druhým rokem

Článek

Cantlie mluví na videu zhruba šest minut a cituje z emailů, ve kterých si rodiny rukojmích údajně stěžovaly na americké odmítání jednat s islamisty.

Když mluví o tom, jak sunnitští radikálové z IS zacházejí se svými vězni, říká: „Někteří z nás, kteří se pokusili utéct, byli mučeni pomocí waterboardingu, stejně jako muslimské zajatce mučí Američané.“

Na konci videa Cantlie prohlašuje, že další vzkazy budou následovat.

Záznam se objevil několik dní po smrti jeho otce Paula, který v osmdesáti letech v nemocnici natočil video a vyzval IS k propuštění svého syna.

Foto: SITE Intel Group via Reuters TV, Reuters

Snímek z vraždy Brita Davida Hainese

Novinářova slova potvrzují zprávy amerického deníku The New York Times, podle kterého své zajatce islamisté před popravou mučili waterboardingem, simulovali popravy, vyhrožovali jim a trápili je hlady. Vězně týrali i psychicky, když jim naopak další dozorci přinesli sladkosti a slibovali, že je propustí. Vzápětí opět následovaly výhrůžky a mučení.

Někteří ze zajatců včetně popraveného novináře Foleyho přešli na Islám a přijali muslimská jména.

Od srpna IS zveřejnil videa s popravou čtyř západních rukojmí. Byli to američtí novináři James Foley a Steven Sotloff, britský humanitární pracovník David Haines a bývalý taxikář z britského Salfordu, který odjel do Sýrie v rámci humanitární mise.

Povstalci v Sýrii unesli nejméně 23 rukojmích ze 12 zemí, většinu z nich propustili za vysoké výkupné, což politika USA a Velká Británie odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám