Hlavní obsah

Žhavá láva ze sopky zaplavuje havajské městečko

– Pahoa • Aktualizováno
Novinky, zkr

Láva valící se ze sopky Kilauea začala v sobotu ráno místního času zaplavovat havajské městečko Pahoa. Podle úřadů žhavý proud překročil ulici Apaa a postupně se rozšiřuje ke hřbitovu. Odhaduje se, že láva postupuje rychlostí přibližně devět metrů za hodinu, napsal server Hawaii News Now.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na havajské městečko se valí žhavá láva ze sopky KilaueaVideo: Reuters

 
Článek

Tok je široký 48 až 70 metrů a od hlavní silnice ve městě je necelý kilometr daleko. Úřad civilní obrany vydal pro obyvatele upozornění, že mohou být v případě nebezpečí evakuováni. Dojít by k tomu mohlo během tří až pěti dnů.

„Na všechno se připravujeme, ale doufáme, že se to nestane,“ citoval šéfa civilní obrany okrsku Havaj Darryla Oliveiru server Weather. Láva přitom ohrožuje zhruba 50 domů. Z roztaveného asfaltu začal stoupat dým, podle Oliveiry ho ale vítr rozfoukal nad neobydlené oblasti ostrova, zdravotní komplikace proto lidem zatím nehrozí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská sopka Kilauea chrlí lávu rovnou do oceánuVideo: Reuters

Sopka Kilauea nepřetržitě vybuchuje od roku 1983. Láva většinou stéká na jih, během posledních dvou let ale teče severovýchodně. Nynější proud začal k městu Pahoa směřovat letos v červnu, jeho pohyb se ale různě zpomaluje a zrychluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám