Hlavní obsah

V Hamburku se potopila loď s kyselinou sírovou

HAMBURK

V Hamburku se srazily v pondělí večer dvě lodě. Z jedné uniklo značné množství kyseliny sírové, kterou převážela. Při likvidaci následků havárie bylo zraněno osm přístavních dělníků a dva policisté, kteří se nadýchali oxidu siřičitého. Ve vodě kyselina způsobila hromadný úhyn ryb.

Článek

Když se 62 metrů dlouhá loď, které převážela 5000 hektolitrů 98 procentní kyseliny sírové, kolem 18:30 otáčela, aby mohla přirazit a vyložit náklad v ropném přístavu, srazila se s kontejnerovou lodí vyplouvající z přístavu a potopila se.

Přístavní orgány zatím nevědí, jak velké množství kyseliny z lodi již do vody uniklo. Dělníkům se však podařilo přepážkami uzavřít ropný přístav, v němž potopená loď s kyselinou leží, takže další únik žíraviny do okolí byl prakticky zastaven.

Deset lidí se nadýchalo oxidu siřičitého

Kyselina ve vodě způsobila úhyn značného množství ryb, a to nejen v ropném přístavu, ale také v ústí Labe do Severního moře.

Část kyseliny se odpařila a vytvořila nad částí přístavu mrak oxidu siřičitého, který vítr zahnal na břeh. Ten poleptal dýchací cesty nejméně osmi přístavních dělníků a dvou policistů, kteří se snažili zmírnit následky havárie.

K odstranění následků havárie bylo nasazeno více jak 120 hasičů. Vyzdvižení lodi bude podle prvního odhadu přístavních orgánů trvat nejméně dva až tři dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám