Hlavní obsah

Islamisté se opět probili do dvou čtvrtí syrského města Kobani

Aktualizováno

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) se ve středu večer po prudkých bojích dostali do dvou čtvrtí pohraničního města Kobani na severu Sýrie. Informovala o tom agentura Reuters. Islamisty předtím donutily k částečnému ústupu cílené letecké údery USA a jejich spojenců, kteří se snaží ofenzivu IS zastavit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masivní spojenecké nálety v Kobani zatlačily islamisty zpátkyVideo: Reuters

 
Článek

"(Islámský stát) vstoupil do dvou čtvrtí s těžkými zbraněmi, včetně tanků. Zemřít mohli civilisté, protože se tam velmi intenzivně bojovalo," řekl jeden z představitelů syrských Kurdů bránících Kobani. Další upřesnil, že jde o východní část města.

Nálety spojenců

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syrští aktivisté odpoledne podle agentury AFP informovali, že letecké údery vedené Spojenými státy u Kobani přinutily útočníky k určitému ústupu. Spojené státy a Spojené arabské emiráty podnikly v Sýrii během úterý a dneška devět náletů.

"Bojovníci Islámského státu byli donuceni se stáhnout z některých oblastí ve východní části města Ajn al-Arab (arabský název pro Kobani) a z jeho jihozápadních předměstí,“ uvedl Ramí Abdar Rahmán z exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Radikálové podle jeho slov neoperují už na západě města, ale stále si udržují určité pozice na východě a na jižních předměstích.

Islamisté v pondělí ve východní části města vyvěsili svou černou vlajku. Spojenci prý na jejich postup reagovali zdvojnásobením leteckých úderů a zaznamenali částečný úspěch.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Po masivních leteckých úderech USA a spojenců v Kobani se radikálové z Islámského státu stáhli z některých částí města

Na leteckých úderech Američanů proti pozicím Islámského státu v Sýrii se podílejí Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V Iráku se k Američanům připojili Britové, Francouzi, Belgičané, Dánové a Nizozemci.

Reklama

Výběr článků

Načítám