Hlavní obsah

USA obchází strašák ebola. Ve washingtonské nemocnici je další nakažený

– Washington

Nemocnice ve Washingtonu přijala pacienta, který vykazuje symptomy typické pro onemocnění ebola. V pátek o tom informovala televizní stanice CNN. Pacient se prý nedávno vrátil z Nigérie, ve které se virus významně rozšířil.

Foto: Tanya Bindra, ČTK/AP

Zdravotníci odnášejí pacienta s podezřením na nákazu ebolou ve městě Kenema v Sieře Leone. Ilustrační foto

Článek

Mluvčí nemocnice Kerry-Ann Hamiltonová sdělila, že pacient je v izolaci a jeho stav je stabilní. Další podrobnosti odmítla zveřejnit s tím, že je třeba brát ohled na soukromí nemocného.

V amerických nemocnicích podstoupili léčbu eboly v uplynulých týdnech již tři Američané, Kent Brantly, Nancy Writebolová a Rick Sacra, kteří se nakazili během práce v Libérii. Čtvrtým Američanem je kameraman televizní stanice NBC News Ashoka Mukpo, u něhož byla nákaza zjištěna teprve tento čtvrtek.

O víkendu by měl být dopraven do USA. V Dallasu se léčí liberijský pacient, u něhož zákeřná nemoc propukla až na americkém území.

Ebola

Ebola je smrtelné virové onemocnění patřící do skupiny krvácivých horeček, kam patří i marburgská horečka. Mortalita činí v závislosti na kmeni padesát až devadesát procent. Nejnebezpečnější je Ebola Zaire.

Filovirus eboly byl poprvé zjištěn v roce 1976. Nemoc dostala jméno podle řeky Ebola v Demokratické republice Kongo (tehdejší Zaire).

Nemoc se projevuje vysokými horečkami, bolestmi svalů i kloubů a bolestmi břicha. Časté je zvracení a prudké průjmy i krvácení do trávicího traktu a nakonec ze všech tělesných otvorů. Těžce jsou poškozeny vnitřní orgány, zejména játra.

Lék proti nemoci neexistuje, virus nereaguje na léčbu interferonem ani na virostatika. Důležité je zabránit ztrátě tekutin a snižovat krvácivost pomoci koagulantů.

Epidemie byly zaznamenány v Demokratické republice Kongo, v Gabonu, v Súdánu a v Ugandě i v Pobřeží slonoviny a naposled v Guineji.

Virus se přenáší mezi nemocnými při těsném kontaktu, zejména pomocí slin nebo krví.

Předpokládá se, že se lidé nakazí, když pojídají divoká zvířata, která jsou přenašeči viru. Spekuluje se, že rezervoárem mohou být netopýři. Virus se přináší na primáty, nejčastější je u šimpanzů požírajících maso, i na psy, u nichž se nemoc nevyvine, a na prasata, u nichž nemoc propuká. Kromě přenosu blízkým kontaktem se u zvířat nevylučuje ani přenos vzduchem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu oznámila, že počet obětí eboly v západní Africe dosáhl 3338 z celkového počtu 7187 nakažených. Situace v některých oblastech se sice stabilizovala, Afrika je však zatím daleka toho, aby dostala epidemii pod kontrolu.

Reklama

Související články

Americký kameraman se nakazil ebolou

Americký kameraman, najatý tento týden v Libérii televizí NBC, se nakazil virem eboly. Odletí do Spojených států, kde se podrobí léčbě. Oznámila to televizní...

Výběr článků

Načítám