Hlavní obsah

V německém azylovém táboře se zřejmě mučili uprchlíci

Novinky, lsi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá policie v současné době prověřuje zprávy o údajném mučení v západoněmeckém azylovém táboře v Burbachu. Na případ upozornil místní novinář, který dostal DVD se záznamem mučení. Detektivové zatím zveřejnili jednu fotografii, která to potvrzuje, informoval britský server BBC.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Azylový tábor v německém Burbachu

Článek

Podle agentury AP odstartoval skandál místní novinář, který získal DVD s videozáznamem, na kterém ostraha tábora mučí žadatele o azyl.

Policie potom zveřejnila fotografii, na které leží na zemi spoutaný žadatel o azyl. U uprchlíka jsou dva pracovníci ostrahy tábora, přičemž jeden mu stojí na krku. Oba přitom viditelně pózují pro fotografa. Snímek pochází z fotoaparátu pracovníka ostrahy.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Chlapec u plotu azylového tábora v Burbachu

„Ta fotografie by mohla připomínat Guantánamo,“ uvedl pro server BBC jeden z policistů, který německý azylový tábor přirovnal k nechvalně známé americké věznici na základně Guantánamo, na které docházelo k mučení vězňů. „Oba strážci se na ní usmívají,“ dodal policista.

Police prověřuje xenofobní motivy

Policie uvedla, že si na poměry v táboře stěžovali i další lidé. Týrali je prý zaměstnanci soukromé bezpečnostní služby. Tito pracovníci již údajně byli odvoláni a nahrazeni ostrahou z jiné společnosti.

Detektivové nyní prověřují případné xenofobní motivy incidentů.

Německá vláda v souvislosti s případem zavedla sedmibodový plán na zlepšení fungování azylových center v Německu. Nově budou muset pracovníci azylových táborů podstoupit například psychologické testy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám