Hlavní obsah

Ukrajinská vlajka zavlála na mostu u Kremlu

Moskevská policie zatkla v neděli pětici opozičních aktivistů, kteří se na mostě u Kremlu v centru ruské metropole pokusili rozvinout desetimetrovou ukrajinskou vlajku. Ukrajina totiž slaví svou nezávislost a pětice se tímto způsobem pokoušela upozornit na současnou situaci země.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zatkli je doslova během minuty," napsal list Komsomolskaja pravda o zadržení dvou dívek a tři mládenců. Údajně jsou to studenti.

Jedna ze zatčených dívek si stanici postěžovala, že policisté zasahovali poměrně brutálně. Na policejní stanici jim měli údajně hrozit, že za nepovolenou akci a narušení pořádku mohou dostat vysokou pokutou. Hlavně však prý policisty zajímalo, zda mezi zadrženými není nějaký Ukrajinec či Ukrajinka.

Pětice byla podle serveru newsru.com krátce zadržena už při sobotním pokusu o natočení videa v parku u Kremlu. Policisté je ale prý nakonec propustili bez sepsání protokolu.

Vlajku vyvěsil dobrodruh z Kyjeva

Obrovský rozruch vyvolala obdobná středeční akce, kdy ukrajinská vlajka zavlála na špičce jednoho z moskevských mrakodrapů. K jejímu vyvěšení a přetření hvězdy na špičce mrakodrapu do ukrajinských barev se o dva dny později přiznal jeden dobrodruh z Kyjeva.

Prý se přiznal proto, aby dosáhl osvobození dvou mladých Rusů a Rusek, které úřady v souvislosti s činem zadržely a soud je poslal do domácího vězení. Za "výtržnost" jim hrozí až sedm let vězení. Ukrajinec je prý ochoten stanout před soudem - ale výměnou za zajatou ukrajinskou pilotku, kterou Rusové obvinili z válečných zločinů.

Dotyčnou důstojnici ukrajinského letectva Naďu Savčenkovou vyznamenal prezident Petro Porošenko za zdatnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám