Hlavní obsah

Švédská televize naštvala Kostariku, do upoutávky použila její hymnu

Švédská televize TV4 rozzlobila Kostariku, protože jako znělku do upoutávky na svůj komediální pořad Parlament použila hymnu této latinskoamerické země. Stanice se již podle agentury AP omluvila kostarickému velvyslanci ve Švédsku.

Foto: Profimedia.cz

Národní vlajka Kostariky

Článek

Kostarika kvůli hymně podala oficiální diplomatický protest, ve kterém incident označila za "vážné pohrdání národním symbolem". Na kostarickou vládu se před tím se stížnostmi obraceli Kostaričané, kteří ve Švédsku žijí.

Kostarická národní hymna

Televize v sobotu oznámila, že se velvyslanci omluvila a přislíbila mu, že problematickou upoutávku nebude po nedělním odvysílání úvodního dílu nové série pořadu již více používat. Jako omluvu TV4 uvedla, že nevěděla, že je to hymna. Skladbu si prý vybrala v hudební knihovně kvůli její "kráse a velkoleposti".

Problémy s hymnou má čas od času Kazachstán, který doplácí na parodický film Borat britského komika Sachi Barona Cohena. Ve snímku se za kazašskou hymnu vydává píseň, která tuto středoasijskou zemi opěvuje jako největšího světového vývozce draslíku, vynálezce karamelek a zemi s nejčistšími prostitutkami v regionu. Zmíněnou píseň si například v roce 2012 musela v Kuvajtu vyslechnout vítězná kazašská střelkyně, pořadatelé klání se tehdy omluvili, že "hymnu" stáhli na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám