Hlavní obsah

Ukrajinští vojáci obsadili další strategické město

• Aktualizováno

Ukrajinské ozbrojené síly v neděli obsadily strategicky významné okresní město Jasynuvata, které leží na severních přístupech k Doněcku. Prezident Petro Porošenko na svém účtu na Facebooku oznámil, že nad městem, které dlouho drželi povstalci, zavlála ukrajinská vlajka. Vojáci také zabrali část jedné z luhanských čtvrtí.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják na samohybném dělu u města Ilovajsk v Doněcké oblasti

Článek

Do města Jasynuvata kromě armádních jednotek vstoupily i oddíly bojovníků Národní gardy, kteří podle prezidenta v pouličních bojích likvidují poslední hnízda odporu separatistů. Těžké boje na sever od Doněcka hlásily i webové stránky povstalců.

Podle serveru Novorossija armáda při raketovém ostřelování těžce poškodila obec Makijivku, která leží těsně vedle čtyřicetitisícového města Jasynuvata. V Makijivce údajně hoří velká koksovna, útok zabil neupřesněný počet civilistů, napsala Novorossija.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Povstalecká kolona s těžkou vojenskou technikou ve městě Krasnodon na východě Ukrajiny

Další bojový úspěch armády oznámil v Kyjevě mluvčí protipovstalecké operace Andrij Lysenko. Vojáci podle něj obsadili část čtvrti Žovtneve v Luhansku a zmocnili se obvodní policejní stanice, na níž vztyčili státní vlajku. Operace se uskutečnila v rámci širší ofenzívy na severovýchodním předměstí Velyka Verhunka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské video ukazuje požáry v luhanské oblastiVideo: Reuters

Lysenko s odvoláním na informace ukrajinských pohraničníků dále uvedl, že byl zaznamenán další přesun ruské vojenské techniky, která má být přes hranice přepravena separatistům. V koloně byly podle mluvčího tři baterie raketometů Grad. Ruské letectvo v posledních 24 hodinách desetkrát narušilo ukrajinský vzdušný prostor, informoval dále Lysenko.

To krátce poté popřel mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který odmítl, že by Rusko rebelům dodávalo jakoukoli techniku. Peskov ale reagoval na sobotní prohlášení nově jmenovaného šéfa samozvané doněcké vlády Alexandra Zacharčenka, který hovořil o tom, že do bojů bylo nasazeno mnoho mužů vycvičených v Rusku a že povstalci získali z Ruska i bojovou techniku. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští rebelové na tanku ve městě Krasnodon na východě Ukrajiny

Ukrajinské velení oznámilo, že východoukrajinští povstalci sestřelili v noci na dnešek nad Luhanskou oblastí armádní stíhací letoun MiG-29. [celá zpráva]

Pilotovi se podařilo katapultovat a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí. Podle agentury Unian se stroj vracel z bojové akce, při níž zničil bojové postavení povstalců a velké množství jejich bojové techniky. Podle agentury Interfax povstalci na východní Ukrajině rovněž tvrdí, že poblíž Krasnodonu sestřelili dva bojové letouny Su-25. Tuto informaci ale z jiných zdrojů nelze ověřit.

Povstalci od počátku povstání sestřelili už několik ukrajinských letadel, kromě nadzvukových stíhaček MiG-29 to byly zejména bitevníky Su-25 a několik bezpilotních aparátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mezinárodní výbor Červeného kříže čeká s převzetím nákladu humanitární pomoci pro Ukrajinu na bezpečnostní zárukyVideo: Reuters

Podle ukrajinského velení v noci na neděli povstalci ostřelovali raketami obec Chrjaščuvate, která leží jihovýchodně od Luhanska na strategické silnici spojující město s ruskou hranicí. Právě po ní má být dopravena humanitární pomoc, o níž Kyjev a Moskva vyjednává.

Podle serveru Cenzor byla vesnice prakticky srovnaná se zemí. Údaje o obětech zatím nejsou k dispozici. Ostřelování je zřejmě součástí snahy povstalců dostat pod kontrolu úsek silnice, který v minulých dnech obsadily jednotky ukrajinské armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám