Hlavní obsah

Policie odpálila dýmovnice proti davu v americkém Fergusonu

Novinky, sad
Aktualizováno

Asi 150 mladíků v americkém městě Ferguson ve státě Missouri ignorovalo zákaz vycházení vyhlášený v sobotu a pochodovalo proti policejním jednotkám. Ty proti nim použily dýmovnice.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Protestující mladíci ve Fergusonu

Článek

Ačkoliv se zdálo, že situace už se v neděli uklidnila, dav rozzuřených mladíků se vydal proti policistům. Sedm lidí bylo zatčeno. Navíc byl v jedné restauraci postřelen další člověk. S demonstrací to ale nesouvisí, policie sdělila, že tam vůbec střelné zbraně nepoužila.

Guvernér Jay Nixon vyhlásil zákaz vycházení od půlnoci do pěti ráno ve městě, kde policie zastřelila neozbrojeného černocha. To vyvolalo pouliční nepokoje a rabování.

Většina protestujících odešla v sobotu domů poté, co je k tomu vyzvali místní uznávané osobnosti. Policisté s helmami a štíty začali chránit mnoho obchodů a firem, ale někteří už sundali neprůstřelné vesty, které měli v sobotu ráno.

Foto: Chrlie Riedel, ČTK/AP

Guvernér Jay Nixon

Obyvatelé města říkají, že nejsou spokojeni se současným stavem, ale hlavně chtějí, aby se život vrátil do normálu.

„Jsem zavázán k tomu, abych zajistil, že zavládne mír a spravedlnost. Jestli chceme dosáhnout spravedlnosti, nejdříve musíme mít a udržet mír,“ řekl místním guvernér Jay Nixon na setkání v kostele.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Policisté s helmami a protestující

Lidé tam hlasitě vyjadřovali svou nespokojenost. Guvernérův projev přerušovali výkřiky jako: „Musíte obvinit policii z vraždy“ a „Chceme spravedlnost“. Policejní kapitán Ron Johnson pochválil několik občanů, kteří se v sobotu snažili zastavit divoké rabování. Slíbil, že pořádek si nebude vynucovat násilím. „Nebudeme používat slzný plyn,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám