Hlavní obsah

USA zahájily bombardování islámských radikálů v Iráku

– Washington • Aktualizováno

Americké letectvo zaútočilo na pozice bojovníků Islámského státu v Iráku, oznámil v pátek Pentagon. Prezident Barack Obama ve čtvrtek povolil cílené útoky na sunnitské radikály s tím, že chce zabránit dalšímu krveprolití v Iráku.

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu ukazují ukořistěnou techniku včetně raket.

Článek

Nálet dvou bojových letounů F/A-18 na pojízdnou dělostřeleckou skupinu islámských bojovníků u města Irbíl potvrdil na Twitteru mluvčí Pentagonu kontradmirál John Kirby. Stroje na radikály shodily čtvrtunové, laserem naváděné pumy.

Obama povolil cílené útoky proti radikálům za účelem ochránění amerických zájmů v zemi a zabránění humanitární krize. Sunnitští bojovníci tento týden dobyli další města na kurdském severovýchodě Iráku, který s USA spolupracuje.

„Naše spojence podpoříme, když jsou v ohrožení,“ řekl Obama a současně varoval, že v oblasti hrozí genocida sekty jazídů, jichž se v horách před sunnitskými radikály ukrývá na 40 000. „Jestliže máme unikátní možnost pomoci odvrátit masakr, pak věřím, že nemůžeme zavírat oči,“ uvedl Obama. [celá zpráva]

Americká vojenská letadla ještě před prezidentovým projevem ve čtvrtek shodila v postižené oblasti na 20 000 litrů vody a potraviny.

Britové pomohou

Nový britský ministr obrany Michael Fallon oznámil, že v příštích 48 hodinách shodí iráckým uprchlíkům pomoc i Britové. Londýn je prý rovněž připraven nabídnout USA "technickou podporu" při různých pozorovacích a logistických akcích souvisejících s operacemi v Iráku. Zdůraznil, že Británie neplánuje zapojit se vojensky. Jak on, tak i premiér David Cameron nicméně uvítali nálety, které podnikli Američané, uvedla ČTK.

Rovněž francouzský prezident Francois Hollande se nechal slyšet, že jeho země je připravena pomoci trpícím iráckým uprchlíkům a o formě asistence již jedná se Spojenými státy a dalšími mezinárodními partnery. Nákladní automobily s pomocí, léky i přikrývkami proudí na sever Iráku i ze sousedního Turecka.

Obama odvolal americké bojové jednotky z Iráku před dvěma a půl lety. Ve čtvrtek zopakoval, že o návratu pozemních bojových sil neuvažuje. „Jako vrchní velitel nedovolím, aby byly Spojené státy zataženy do další války v Iráku,“ prohlásil.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Demonstrace na podporu ISIL v povstalci obsazeném Mosulu

Islámský stát je na postupu v severním a západním Iráku od konce loňského roku. Na dobytých územích v Iráku a Sýrii vyhlásil chalífát.

Reklama

Související články

USA vyšlou do Iráku 300 vojenských poradců

USA vyšlou do Iráku až 300 vojenských poradců, kteří podpoří Iráčany v boji proti sunnitským džihádistům z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL)....

Výběr článků

Načítám