Hlavní obsah

Jak vydržím bez francouzského vína? Rusové řeší, jak žít se sankcemi

Právo, brw

Reakce Rusů na kroky jejich vlády, které se objevují na sociálních sítích, jsou různé. Mnozí odvetě - zákazu dovážet potraviny ze zemí EU - „rozumí a chápou ji“, jiní nikoli a obávají se nedostatku.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Prodavačky sýrů v moskevské prodejně. Všechno toto zboží už v budoucnu nebude v zemi k dostání

Článek

„Všichni chápeme, že jde o politický problém, proto se přizpůsobíme. Rusko určitě musí nějak odpovědět na sankce a prostě to dopadlo takhle. Některé z výrobků půjdou nahradit, některé ne,“ soudí Sergej Galickij, spolumajitel řetězce Magnit.

„Abychom měli jablka, musíme nejprve zasadit stromy, není to práce na jediný den. Jablka jsme měli hlavně z dovozu, konkrétně z Polska. Ale Evropa není jediným zemědělským trhem,“ dodal Galickij.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Přibližujeme se časům SSSR…“

„Jsem zmatený. Mám pocit, že si nikdo nedokáže představit, co to udělá. Ale to, že z toho budou jen další ztráty, že to není právě rozumné, to je jasné už teď,“ uvedl Jevgenij Jasin, vědecký pracovník vyšší ekonomické školy, bývalý ministr hospodářství.

Možná se brzy dočkáme přídělových lístků. Vždyť u nás jsou všechny potraviny z dovozu nebo se vyrábějí z dovozových surovin
Michail Anšakov

„Přijdeme o spoustu životních radostí. Reálně se přibližujeme časům Sovětského svazu, kdy jsme museli běhat z obchodu do obchodu, abychom sehnali jeden jediný ruský sýr. Sankce jsou sankce, to je jasné, ale neměly by zatěžovat obyvatelstvo. Nejsme jen tupí spotřebitelé, potřebujeme různorodost, vždyť ta je život sám,“ rozohnil se Viktor Jerofejev, spisovatel.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Citelně mohou Rusové pocítit hlavně absenci dovážené zeleniny.

„Zažil jsem Sovětský svaz a to, co máme teď, je nad všechna očekávání. To, že se vzdám nějakých zbytečností, mi udělá jen dobře,“ domnívá se herec Michail Bojarskij.

Pane bože, jak já to přežiju bez francouzského vína
Nikolaj Trubač

„Tak to nám bude chybět úplně všechno. A možná se brzy dočkáme přídělových lístků. Vždyť u nás jsou všechny potraviny z dovozu nebo se vyrábějí z dovozových surovin. Například když si koupíte sklenici nakládaných okurek, je na ní napsáno, že to vyrobili tam a tam v Rusku. Jenže ty okurky jsou z dovozu, naše je snad ta sklenice. Naši výrobci ve skutečnosti nejsou žádnými výrobci – jsou to jen baliči a prodejci. Nejsme soběstační ani v pěstování brambor. A ve finále jsou brambory z Tuly dražší než marocké pomeranče,“ uvedl Michail Anšakov, předseda Společnosti pro obranu práv spotřebitelů.

Hlady neumřeme

„Hlady neumřeme. Možná že sortiment nebude tak pestrý, ale něco určitě bude. Nějak se z toho dostaneme, vždyť to není poprvé. Už bylo potřeba odpovědět na ty jejich sankce. Mám pocit, že na Západě si myslí, že jsou v bezpečí a s námi můžou mávat, jak se jim zachce,“ soudí Andrej Dellos, restaurátor.

Ať si to svoje jídlo nechají, my máme vlastní, lepší, zdravější, chutnější.
Irina Nikitina

„Pane bože, jak já to přežiju bez francouzského vína a vůbec bez všeho ostatního. Ruské maso, mléko, ovoce – to je prostě hrůza. Už tak je čím dál horší výběr. A teď ještě porostou ceny. Ten dekret nevyvolá nic jiného než další zesílení sankcí proti nám. Náš průmysl nikdy nevyrobí takovou kvalitu a sortiment jako zahraniční. Jestli to takhle půjde dál, za chvíli nám budou banány zas připadat jako zázrak,“ napsal Nikolaj Trubač, zpěvák.

„Putin je skvělý, teď jim to konečně nandal. Ať si to svoje jídlo nechají, my máme vlastní, lepší, zdravější, chutnější. A bude dost pro všechny,“ je přesvědčena Irina Nikitina, učitelka.

Anketa

Jak byste vnímali, kdyby v českých obchodech byly najednou jen tuzemské potraviny?
bez zahraničních bych se snadno obešel/obešla
81 %
bylo by to obtížné si některé věci odříci, ale zvládl/a bych to
10,1 %
bylo by to hrozné, jsou potraviny, které rád/a kozumuji a u nás se nevyrábějí
8,9 %
Celkem hlasovalo 10188 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám