Hlavní obsah

Die Welt: Klaus je euroskeptik par excellence

Novinky, ČTK, DPA
BERLÍN

Za "euroskeptika par excellence" označil v pondělí budoucího českého prezidenta Václava Klause německý list Die Welt. Připomněl, že v prvních týdnech jeho úřadování přijde české referendum o vstupu do EU. Lze předpokládat, že také Klaus v této otázce "otočí" a bude pragmatický.

Článek

V sudetoněmecké otázce je podle Die Welt zřejmý rozdíl mezi novým a bývalým prezidentem. Klaus, který v roce 1997 společně s Helmutem Kohlem podepsal česko-německou deklaraci, je nekompromisním obhájcem Benešových dekretů. Od EU žádal dokonce záruku těchto ustanovení. S novým prezidentem Klausem nebudou česko-německé vztahy jednodušší. Snad ale bude také v tomto bodě pragmatický, konstatuje deník.

Frankfurter Allgemeine Zeitung:vztahy budou průhlednější

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung je nabíledni, že od Klause nelze očekávat ústupky vůči sudetským Němcům, ale ani zlovolné provokace. Klaus reprezentuje českou společnost takovou, jaká je, a nikoli takovou, jakou by ji sousední státy chtěly mít. Rozpor mezi usmiřovací rétorikou a politickou praxí, jaký byl zřejmý pro Havlovu éru, nyní zanikne a vztahy by mohly být průhlednější a věcnější. Srdečnější ale určitě nebudou, soudí Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Süddeutsche Zeitung:Klaus je na Hradě jak doma

Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung míní, že Klaus své budoucí pracoviště dobře zná. Když byl ještě ministerským předsedou, vedla jeho cesta na Hrad každý týden. Tam měl Václava Havla informovat o práci vlády, ale většinou to bylo tak, že prezidenta poučoval. Havel se těchto schůzek bál, protože útočnost premiéra mu byla protivná. V Klausově chápání ale byl útok vždycky nejlepší politikou, poznamenává list.

Sme:Klaus může výrazně uspět, ale i prohrát

Slovenský list Sme konstatuje, že Klaus má nepopiratelný podíl na rychlém vzniku relativně stabilní stranické scény v ČR. Klausem ražený slogan "tržní hospodářství bez přívlastků"  však jen zakrýval, že se jako ministr financí i později jako premiér příliš obával sociální výbušnosti důsledných reforem. Ve druhé polovině 90. let vybledl obraz Česka jako hospodářského vzoru a s tím také Klausova pověst takřka geniálního reformátora, píše list.

Podle Sme je ale Klaus silnou osobností, která má intelekt a výjimečný politický instinkt a bude jistě suverénním prezidentem. "Dá se předpokládat, že se bude jako lev bít za českou věc a to v nové Evropě nemusí být na škodu," dodává. Nyní musí Klaus najít rozměr státníka, ne politika, jakým byl dosud, míní komentátor. "Existuje dost příležitostí, aby se na jeho éru na Hradě vzpomínalo jako na úspěšnou. Stejně jako neúspěšnou," uzavírá Sme.

Die Presse:Klaus vděčí Stalinovým vnukům

Rakouský list Die Presse píše, že v ČR nastalo po prezidentských volbách politické zemětřesení. S odchodem Havla a Klausovým nástupem končí dosavadní bipolarita dvou silných osobností. Havel teď chybí jako korektiv, Klaus má volnou dráhu, konstatuje list, který přitom zpochybňuje Klausův posun k nadstranickému postoji: "Nikdo vážně nevěří, že Klaus najednou zmutuje do nějakého otce vlasti, ačkoli to stále sliboval."

Die Presse dále registruje snahu ODS vyvrátit nařčení o předvolebním paktování s komunisty. "Není ale žádným tajemstvím, že Klaus přišel na Pražský hrad jenom díky masivní podpoře Stalinových vnuků," napsal deník.

Der Standard:Pro Havla je Klausovo zvolení výsměchem

Podle vídeňského deníku Der Standard se páteční volba Klause musela jeho předchůdci Václavu Havlovi jevit jako čistý výsměch. Nejde přitom pouze o jejich dlouholeté vzájemné soupeření a naprosto rozdílné chápání politiky. Nejhorší potupou pro bývalého disidenta je, že Klaus se dostal na Hrad díky rozhodující podpoře komunistů, napsal list.

Reklama

Související témata:

Související články

Britům se Klaus nelíbí

Členství České republiky v EU a stabilita české vlády jsou podle dnešního čísla britského deníku The Guardian v nejistotě po zvolení Václava Klause prezidentem...

Výběr článků

Načítám