Hlavní obsah

Cílem Tálibánu byli Američané, schytali to Češi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagram

Čtyři čeští vojáci se v úterý v afghánské provincii Parván stali oběťmi sebevražedného útočníka z řad povstaleckého hnutí Tálibán. Podle serveru The Wall Street Journal ale cílil Tálibán na americké síly.

Foto: Tomáš Tománek, ČTK

Čeští vojáci na patrole v okolí Bagramu. Snímek je z loňského roku.

Článek

Odpovědnost za útok, při němž přišlo o život 16 lidí (10 afghánských civilistů, dva místní policisté a čtyři Češi), přiznal mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Úder podle něj vedl muž jménem Abdulláh Gaznáví a cílil proti americkým speciálním silám.

Základna Bagram, u které se incident udál, je největší americkou základnou v zemi. Nachází se zhruba 40 kilometrů severně od Kábulu. Češi na ní mají 150 příslušníků strážní roty, která je operačně podřízena americkému úkolovému uskupení.

Česká armáda přišla v Afghánistánu už o devět svých vojáků, přičemž se tak poprvé stalo v Parvánu.

Vojáci byli podle agenturních zpráv na inspekci ve vesnici Qalandar Khil. Údajně vyšetřovali předchozí raketový útok Tálibánu proti základně. Mluvčí Tálibánu Mudžáhid v té souvislosti prohlásil, že útok způsobil spojencům těžké finanční ztráty.

Okolnosti útoku nejsou zcela jasné. Podle některých zpráv byl útočník na kole, podle jiných měl auto napěchované výbušninami. Některé zdroje hovoří o tom, že se útok udál před místním zdravotnickým střediskem. [celá zpráva]

V Afghánistánu působí v současnosti 273 českých vojáků. Jsou na Bagramu a v Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám