Hlavní obsah

Papež poprvé přijal oběti pedofilních kněží

Vatikán

Vůbec jako první hlava katolické církve přijal v pondělí papež František skupinu obětí pedofilních kněží a odsloužil mši za všechny lidi, kterým sexuální zneužití ze strany kléru ovlivnilo život.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František se modlí za oběti zneužívání ze strany kněží.

Článek

Setkání mělo přísně soukromý ráz. Do Františkovy vatikánské rezidence v domě svaté Marty ráno dorazilo po dvou hostech z Británie, Irska a Německa. Papež v jejich přítomnosti sloužil mši v kapli rezidence a pak s nimi pohovořil.

František po svém loňském březnovém zvolení vyhlásil nulovou toleranci k sexuálním zločinům v řadách duchovenstva a nedávno takové počínání označil za podobnou svatokrádež jako pořádání černých mší satanisty.

Pondělní návštěva byla vůbec prvním setkáním s oběťmi sexuálního zneužívání na vatikánské půdě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly tyto skandály vyšetřovat, se podle Vatikánu sešel s několika zneužitými lidmi během svých cest po světě.

Pachatelé budou potrestáni

Letos v dubnu se František za případy sexuálního zneužívání dětí kněžími omluvil a ujistil, že pachatelé budou potrestáni. Zároveň ujistil, že celibát, který mnozí považují za příčinu pedofilních skandálů, není pro církev dogmatem, v blízké době se však jeho zrušení patrně řešit nebude.

Vatikán poté oznámil, že za posledních deset let kvůli sexuálnímu obtěžování dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 udělil menší tresty. Obviněny či odsouzeny byly stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či v Kanadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám