Hlavní obsah

Na Majdanu se opět bojovalo, čtyři lidé byli postřeleni

Kyjev

V noci na pondělí se opět střílelo v centru Kyjeva na náměstí Nezávislosti. Nejméně čtyři lidé tam při ozbrojeném střetu utrpěli střelná zranění. V pondělí ráno to podle agentury AFP oznámila kyjevská policie. Příčiny konfliktu jsou zatím nejasné. Majdan byl od loňského listopadu ohniskem protestů proti proruskému režimu.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Lidé s ukrajinskou vlajkou na hlavním kyjevském náměstí Nezávislosti

Článek

O události informují i ukrajinská média. List Ukrajinska pravda cituje zprávy z facebookových účtů některých ze stovek lidí, kteří na náměstí přezdívaném Majdan nadále zůstávají "kvůli kontrole, zda nová vláda plní požadavky lidu".

Podle těchto informací asi 40 maskovaných útočníků vtrhlo do majdanského tábora ve dvou skupinách. Údajně přitom honili lidi neslovanského vzhledu. Vyzbrojeni byli boxery, řetězy a basebalovými pálkami. Na začátku konfliktu se prý ale ozvaly i výstřely.

Jeden ze svědků události na Facebooku napsal, že zranění utrpělo až 15 lidí. Podle agentury AFP všechny čtyři osoby, které byly se střelným poraněním převezeny do nemocnice, patřily k obyvatelům protestního stanového tábora na Majdanu.

Motivy útoku jsou neznámé

Motiv útočníků není zatím zřejmý. Pisatel jedné zprávy na sociální síti se pozastavil nad tím, jak se tak početná skupina zamaskovaných lidí mohla na Majdan dostat "nepozorovaně" kolem budovy tajné služby SBU. V 01:50 místního času (00:50 SELČ) už prý na místě panoval klid.

Majdan vznikl na náměstí Nezávislosti koncem loňského listopadu na protest proti odmítnutí tehdejšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. Demonstrace přerostly v krvavé střety a nakonec vyústily v pád režimu a v útěk Janukovyče do Ruska.

Stovky lidí na náměstí setrvávají dodnes a dělají těžkou hlavu nové vládě i novým městským úřadům. V jejich čele stanul jako starosta populární politik a bývalý světový šampion v boxu Vitalij Kličko.

Reklama

Výběr článků

Načítám