Hlavní obsah

Německý učitel kradl v Osvětimi

Varšava
Aktualizováno

Polské úřady zadržely německého učitele, který kradl v areálu bývalého koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi. V místě kde vraždili nacisté, odcizil několik předmětů původně patřícím obětem holokaustu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Vstupní brána do tábora Auschwitz II

Článek

Podle agentury AFP jde o 47letého učitele z Berlína, který se obhajoval tvrzením, že ukradené předměty, mezi nimiž byla vidlička, kus rozbitých nůžek nebo střepy porcelánu, chtěl ukázat svým žákům.

Muž byl propuštěn poté, co přiznal vinu a přijal podle prokuratury navrhovaný trest podmínečného vězení a finanční pokuty.

Pokusy o krádeže předmětů zejména na památku jsou mezi turisty navštěvujícími areál poměrně časté. Největší pozdvižení ovšem v roce 2009 vyvolala krádež kovového nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) z brány tábora.

Za zorganizování krádeže byl někdejší vůdce švédských neonacistů Anders Högström odsouzen v Polsku v roce 2011 k více než dvěma a půl roku vězení. Ty si odseděl ve Švédsku.

Smrt tam našlo přes milión lidí

Bývalý nacistický tábor v jihopolské Osvětimi je dodnes symbolem zvěrstev, jichž se hitlerovské Německo během druhé světové války dopustilo v okupované Evropě.

Nacisté tam zavraždili 1,1 miliónu lidí, především Židů, ale též Poláky, Romy a sovětské válečné zajatce. Nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám