Hlavní obsah

Evropský soud podpořil zákaz zahalování obličeje ve Francii

Štrasburk
Aktualizováno

Stížnost 24leté muslimky, která napadla zákon zakazující ve Francii zakrývání obličeje na veřejných prostranstvích, v úterý zamítl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Proti rozsudku už není odvolání.

Foto: Mohamed al-Sayaghi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soud zdůraznil, že "snaha francouzských úřadů zachovat podmínky pro společný život obyvatel je legitimní". Francie svým zákonem podle rozsudku neporušila Evropskou úmluvu o lidských právech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stížnost na svůj stát podala v dubnu 2011 praktikující muslimka. Zdůrazňovala, že nosí muslimský oděv burku a závoj nikáb, které zakrývají tvář, aby byla v souladu se svou vírou a přesvědčením, a že ji k tomu členové rodiny ani nikdo jiný nenutí. Zákaz takto se oblékat vnímá jako obtěžování a diskriminaci.

Obličej hraje podstatnou roli při společenském styku
z verdiktu Evropského soudu pro lidská práva

Podle štrasburského soudu se však zákaz „vysloveně nezakládá na náboženských motivech odívání, nýbrž výlučně na skutečnosti zakrývání obličeje oděvem“.

Při posuzování vzal rovněž na vědomí argument francouzského státu, že „obličej hraje podstatnou roli při společenském styku“ a vzal také v potaz nesouhlasný názor, který u jednotlivců může vzbudit zakrytý obličej na veřejnosti.

Francouzský zákon, který pod hrozbou pokuty 150 eur a nucené občanské nauky zakazuje zakrývání obličeje na veřejnosti například kuklami či závoji, začal platit 11. dubna 2011. Zastánci tohoto zákona argumentují například nutností identifikace osob v rámci zajišťování bezpečnosti.

Počet zakrytých žen je minimální

Obhájci stěžovatelky u evropského soudu prohlásili, že Francie svým zákonem vyvolává naopak napětí ve společnosti, přičemž povinností státu je napětí zažehnávat.

Ve Francii s 63 milióny obyvatel žije více než pět miliónů muslimů, ale počet žen, které se takto zahalují, se odhaduje pouze na 1900.

Reklama

Výběr článků

Načítám