Hlavní obsah

Drama v čínské léčebně: Šla na záchod bez povolení, a tak ji ukopali k smrti

Peking

Děsivá scéna se odehrála v čínské léčebně pro teenagery závislé na internetu v provincii Che-nan. Devatenáctiletá dívka odešla na záchod bez povolení a „instruktoři” ji ukopali k smrti. Pitva zjistila, že zemřela na poškození lebky a mozku.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Její smrt je posledním příkladem toho, jak se vymkly z rukou „výcvikové tábory" ve vojenském stylu, kde se mají léčit dospívající, kteří v Číně propadli závislosti na internetu. Těch, co nedokážou svou závislost na síti kontrolovat, jsou v zemi údajně milióny.

Čína v roce 2008 zařadila internetovou závislost mezi duševní poruchy. Rodiče od té doby začali posílat své děti do táborů, které slibují, že je prostřednictvím výcviku a disciplíny ve vojenském stylu vyléčí. Odhady, kolik existuje podobných táborů, z nichž část zaměstnává bývalé důstojníky čínské armády, sahají od počtu 65 do 300 zařízení.

Tábor New Idea Life Training School, v němž zemřela devatenáctiletá dívka Zhengzhou Boqiang, zatím úřady uzavřely, dokud se případ nevyšetří. Na internetových stránkách zařízení rodičům slibovalo: „Naším cílem je přijmout, respektovat ztracené děti a starat se o ně, pomoct jim stát se zdravými, šťastnými, chytrými a tolerantními a přivést celou rodinu na cestu štěstí a harmonie."

Trest i za špatně složenou deku

Ti, kdo tábor absolvovali, a také spolužáci mrtvé dívky líčí jiný příběh. Jako trest za přestupky sahající od špatně složené deky až po ”neuctivý pohled na učitele" nutili inspektoři žáky opakovaně padat na zem na záda nebo obličej. Jeden ze sedmnáctiletých svěřenců řekl: „Nemohli jsme se spojit s okolním světem. I naši poštu kontrolovali, abychom o zařízení nenapsali něco špatného."

Když do zařízení přijela matka zabité dívky vyzvednout si její tělo, házely na ni ostatní děti kousky papíru s napsanými telefonními čísly, aby zavolala jejich rodičům a poprosila o jejich záchranu.

Nejméně sedm úmrtí

Podle zprávy čínského listu Legal Evening News bylo v posledních letech zaznamenáno nejméně 12 případů fyzického týrání v těchto střediscích, z nichž sedm skončilo smrtí. Byl mezi nimi i dospívající chlapec, kterého ubili k smrti v jednom z odvykacích táborů v roce 2009.

Ve stejném roce muselo čínské ministerstvo zdravotnictví nařídit nemocnici v provincii Šan-tung, aby přestala používat elektrické šoky na mladé pacienty trpící závislostí na internetu. Nemocnice tuto takzvanou léčbu použila u nejméně 3000 pacientů.

Často je sporná i samotná definice závislosti na internetu. Podle některých odborníků často rodiče viní internet za celou škálu složitých společenských problémů a potíží s chováním, které odstřižení od sítě nevyřeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám