Hlavní obsah

Severní Korea mobilizovala armádu, kvůli suchu

Soul/Pchjongjang
Aktualizováno

Největší sucho od roku 1961 přimělo Severní Koreu k mobilizaci armády, má ochránit úrodu. Na některých místech už nezapršelo 70 dní a situaci ještě zhoršuje horko. Kromě vojáků vláda povolala do akce úředníky, farmáře i ženy, aby pomáhali přesměrovat zbylou vodu do vyschlých polí s obilovinami a rýží.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli.

Článek

Jak napsal státní deník Rodong Sinmun, jen v provincii Severní Pjongan „svádějí tisíce funkcionářů a dělníků ve spolupráci s vojáky boj o zavlažování lánů a rýžových polí“. Státní agentura KCNA označila sucho za nejhorší od roku 2001, místy je však ještě horší a je srovnáváno s rokem 1961.

Zbídačelé Severní Koreji tak hrozí hladomor. Naposledy ji zasáhl v 90. letech minulého století, tehdy zemřel odhadem milión lidí.

Jeho vedlejším účinkem byl vznik černého trhu, který v některých oblastech zůstává hlavním zdrojem potravin, jelikož vláda je zajistit nedokáže.

KLDR obvykle připisuje vinu za chronický nedostatek potravin v zemi suchu či záplavám. Pozorovatelé míní, že značný díl viny nese i špatné plánování centrálně řízené severokorejské ekonomiky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Režim bere současné sucho ještě vážněji s ohledem na to, že vládce Kim Čong-un ve svém novoročním projevu vyhlásil na letošek zemědělství jako prioritu a vyzval k navýšení zemědělské produkce. Podle listu Rodong Sinmun je překonání sucha „nejen praktickou záležitostí, ale i důležitým úkolem při naplňování vznešených úmyslů (vládnoucí) strany“.

Reklama

Výběr článků

Načítám