Hlavní obsah

V Jižní Koreji dopadli ženu majitele potopeného trajektu. Zadržen i exvelvyslanec v Česku

– Soul

Manželku hledaného majitele potopeného trajektu, v jehož útrobách zahynulo přes 300 lidí, zatkli v sobotu jihokorejští policisté. Miliardář Ju Pjon-un je stále na útěku. Zároveň byl uvězněn i bývalý jihokorejský velvyslanec v Česku, který je s Juovou rodinou spřízněn. Ten měl miliardáři pomoci k útěku.

Foto: Yonhap, Reuters

Potápějící se trajekt Sewol

Článek

Při nehodě trajektu Sewol 16. dubna zahynulo přes 300 lidí, z nichž většina byli studenti jedné školy. Ju Pjon-una policie stíhá v souvislosti s obviněním ze zpronevěry, zanedbání povinností a daňových úniků v nepřehledné síti podniků soustředěných kolem investiční firmy I-One-I Juových synů, která mimo jiné provozovala lodní společnost Chonghaejin Marine, jíž patřil trajekt Sewol.

Miliardář je na útěku a bývalý velvyslanec v Česku byl zadržen v pátek pro podezření, že mu pomáhal uniknout zatčení. Bývalý ambasador je manželem Juovy mladší sestry.

Foto: Reuters

Manželka hledaného majitele potopeného trajektu Kwon Jun-ča.

Jihokorejské úřady mají podezření, že dvaasedmdesátiletá Kwon se podílela na nelegálních převodech peněz. Patří jí jedna z manželových přidružených firem, která prodává zdravotnické potřeby.

Milióny za jeho dopadení

Zatčen už byl také Juův starší bratr, který čelí obvinění z finančních podvodů a porušení zákona o nemovitostech. Ju a jeho synové, z nichž jeden trvale žije ve Spojených státech, už téměř měsíc unikají a Jižní Korea v květnu zvýšila odměnu za informace vedoucí k Juovu dopadení na částku odpovídající v přepočtu deseti miliónům korun. Juova dcera je od května zadržovaná ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám