Hlavní obsah

Obama, Hollande a Merkelová pohrozili Rusku dalšími sankcemi

– Washington

Pokud Rusko nezajistí zmírnění napětí na hranicích s Ukrajinou, uvalí na něj západní země další sankce. Dohodli se na tom v pátečních telefonických rozhovorech americký prezident Barack Obama, jeho francouzský kolega François Holland a německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Shodli se, že kdyby Rusko nepodniklo okamžité konkrétní kroky k deeskalaci situace na východě Ukrajiny, Spojené státy a Evropská unie by koordinovaly další kroky, jimiž by na Rusko uvalily dodatečné náklady," uvedl Bílý dům.

Obama, Hollande a Merkelová přivítali jednostranné sedmidenní zastavení palby na východě Ukrajiny, které v pátek oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstalečtí vůdci ale složení zbraní odmítli a Moskva uvedla, že příměří připomíná spíše ultimátum dané rebelům.

Američané podle pátečního vyjádření vysokého činitele z Washingtonu zintenzivnili jednání s Evropskou unií o možných cílených sankcích. Ty by byly namířeny proti ruskému obrannému průmyslu a odvětvím využívajícím západní špičkové technologie.

Západ zavedl v uplynulých měsících sankce proti Rusku zejména po anexi Krymu. Jde především o zákaz vstupu do země a zmrazení majetku pro desítky ruských politiků a podnikatelů či představitelů. Na seznam se dostalo také 17 ruských společností a bank patřících lidem z blízkého okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina. Západní země však dosud neuvalily sankce na jednotlivá hospodářská odvětví.

Reklama

Výběr článků

Načítám