Hlavní obsah

Nový egyptský prezident složil přísahu

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v neděli složil přísahu před ústavním soudem. Bývalý šéf armády se tak oficiálně ujal vlády nad osmdesátimilionovou zemí, jejíž ústavu slíbil respektovat. Devětapadesátiletý polní maršál převzal úřad z rukou armádou dosazeného prozatímního prezidenta Adlího Mansúra, který jej při ceremoniálu doprovázel.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Nový egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí složil přísahu. Snímek ze státní televize

Článek

V Káhiře byly během inaugurace rozmístěny tisíce policistů a vojáků, kteří mají zabránit případným protestním akcím Sísího odpůrců především z řad příznivců loni svrženého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Podle televizních záběrů je v ulicích klid.

Na prezidentský slib naváže večerní inaugurační slavnost spojená s recepcí. Politické špičky západních zemí se obřadu neúčastní, neboť Západ dává najevo obavy z možného potlačování svobod v Egyptě Sísího lidmi. Evropské země většinou na ceremoniálu zastupují velvyslanci.

Sísí, který stál v čele loňského armádního puče, jímž byl svržen islamistický prezident Muhammad Mursí, navazuje na předchozí linii vojenských hlav státu Anvara Sadata a Husního Mubaraka. V květnových volbách mu dalo hlas téměř 97 procent egyptských voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám