Hlavní obsah

Ruský velvyslanec považuje Porošenkův plán za nadějný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko očekává od nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka zastavení vojenské akce na východě země, které přispěje k mírovému vyřešení nynější konfliktní situace. V první reakci Moskvy na sobotní inaugurační projev Porošenka to podle agentury ITAR-TASS řekl ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Inaugurace ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Kyjevě

Článek

Ukrajinský miliardář Petro Porošenko složil v sobotu v Kyjevě prezidentskou přísahu. V projevu nabídl proruským separatistům bojujícím na východě země amnestii. Zároveň je vyzval ke složení zbraní. [celá zpráva]

Výroky Porošenka namířené proti březnové ruské anexi ukrajinského Krymu ovšem odmítli předáci tohoto poloostrova.

"Pro nás je zásadně důležité skončit vojenskou operaci. Samozřejmě s podmínkou, že povstalci rovněž musejí zastavit bojové akce," citoval ITAR-TASS ruského velvyslance. Na Porošenkově postupu v této otázce podle něj závisí to, nakolik může Moskva v prezidentovi spatřovat "plnohodnotného partnera pro urovnání a normalizaci situace na východě Ukrajiny".

Ukrajinský Krym? To je blud 

Plán akcí k urovnání situace ve východních oblastech Ukrajiny, o němž Porošenko  hovořil, Zurabov shledává nadějným. Velvyslanec přitom poukázal na to, že prezident se v projevu obrátil na obyvatele této části země. Je to podle něj důkaz toho, že si uvědomuje nutnost dialogu s regiony na jihovýchodě.

Porošenkův výrok, že Krym byl, je a zůstane ukrajinský, odmítli krymští předáci. "Nyní jsou takováto prohlášení spíše fantastickým bludem," zareagoval podle ITAR-TASS předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov. Nové ukrajinské vedení prý chce proti sobě postavit národy a "z tohoto střetu sklízet plody".

"Už jsme slyšeli, že státním jazykem bude pouze ukrajinština, ačkoli Ukrajina byla tisíce let součástí ruského světa. To jsou všechno vymyšlenosti, které se tahají ze Západu..." dodal.

Krymský "prezident" Sergej Aksjonov zdůraznil, že "Krym už nikdy nebude Ukrajinou". "Vyjádření těchto politiků je parazitování na marginálních tématech. Kdo nás může proti naší vůli zahnat někam do jiných státních spojení. To se nikdy nestane," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám