Hlavní obsah

Spojenci nezůstanou bez pomoci, vzkázal Obama ve Varšavě Rusku

Novinky, rei
Varšava
Aktualizováno

Spojené státy nedopustí narušování ukrajinské suverenity Ruskem a osamocené v jejich případných potížích nenechají ani další spojence ve východní Evropě. Ve svém středečním projevu v polském hlavním městě Varšavě to řekl americký prezident Barack Obama.

Foto: Kacper Pempel , Reuters

Americký prezident Barack Obama během projevu ve Varšavě

Článek

Obama mluvil u příležitosti 25. výročí voleb v Polsku, které byly sice jen částečně svobodné, přesto však narušily hegemonii komunistické strany v zemi. „Byl to začátek konce komunismu,“ komentoval Obama skutečnost, že Poláci navzdory tehdejším omezením v touze po změně k volbám přišli. „Občas i ty nejmenší kroky mohou vést ke stržení zdí a proměně světa,“ uvedl prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Současně ovšem připomněl, že před 25 lety čínská armáda krvavě potlačila lidové povstání na pekingském náměstí Nebeského klidu. [celá zpráva]

Svět se podle Obamy nesmí přestat zasazovat o mír a svobodu, což nově anexí Krymu připomnělo Rusko. Podle něj taková taktika z minulého století do toho nynějšího nepatří. „Anexi Krymu ani další narušování ukrajinské suverenity nepřijmeme,“ uvedl Obama, podle kterého už skončila éra říší a sfér vlivu.

„Nezůstanete osamoceni”

Lidé na Ukrajině si podle Obamy zaslouží podporu, protože nechtějí nic jiného než to, po čem toužili Poláci, když se před čtvrtstoletím vydali k prvním částečně svobodným volbám. Americký prezident řekl, že duch nových příležitostí a svobody, který po pádu železné opony ožil nejen ve Varšavě, ale i v Budapešti, Praze či Berlíně, se musí šířit dál do míst, kde lidem chybí. Jmenoval v té souvislosti Pchjongjang i Damašek.

Obama také zopakoval podporu USA všem svým spojencům v NATO. „Polsko nezůstane osamocené, ale ani Estonsko, Lotyšsko, Litva či Rumunsko,“ slíbil. „Útok proti jednomu je útokem proti všem,“ upozornil.

Reklama

Výběr článků

Načítám