Hlavní obsah

Korupce a umírající dělníci. FIFA bude vyšetřovat Katar kvůli pořadatelství fotbalového šampionátu

Novinky, hop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austrálie a Japonsko vyvíjejí na FIFA tvrdý tlak, aby se Kataru odebralo pořadatelství mistrovství světa ve fotbale pro rok 2022. Důvodem je rozsáhlá korupce jednotlivých členů FIFA. Katar, který pořádání šampionátu vyhrál, měl jednotlivým představitelům FIFA rozdat tři milióny liber (102 miliónů korun) nejen v hotovosti ale i formou dárků.

Foto: Aecom, Studio Zahy Hadid, Qatar 2022 Supreme Comittee

Stadión v Kataru má hostit fotbalové zápasy během mistrovství světa ve fotbale v roce 2022.

Článek

Deník The Sunday Times má k dispozici množství dokumentů, z nichž vyplývá, že penězi dárky se snažil zajistit  výhru Kataru bývalý výkonný člen  katarské komise FIFA  Mohamed bin Hammam. Deník veškeré dokumenty předal předsedovi etické komise FIFA Michaelu Garciovi. Ten se v pondělí setká s představiteli Kataru a Ománu.

„Pokud se obvinění ukáží jako pravdivá, musí se soutěž konat znovu,“ řekl Lord Goldsmith, který byl pověřen vyšetřováním skandálů fotbalové federace. Zatím vše nasvědčuje tomu, že celá volba byla zkorumpovaná.

Dělníci pracují v těžkých podmínkách

Podle deníku The Guardian provází problémy i stavby budov pro mistrovství. Dělníci žijí v přelidněných ubytovnách bez klimatizace a trpí hladem. Na stavbách neexistují ani základní bezpečnostní opatření. Lidé nemají ani ochranné pomůcky, jako jsou například helmy. Poslední informace hovoří o tom, že na stavbách zahynulo kolem tisícovky dělníků.

Množí se případy, kdy dělníci nedostanou zaplaceno. Naposledy se uchýlilo 30 Nepálců na svou ambasádu a opustilo zemi, protože nedostali peníze za odvedenou práci.

Reklama

Výběr článků

Načítám