Hlavní obsah

Protesty v Bangkoku nepřestávají, ulice hlídají vojáci

Bangkok

Tisíce vojáků a policistů hlídkují v ulicích thajského hlavního města Bangkoku. Mají zabránit protestům proti vojenskému převratu z 22. května. Přesto se uskutečnilo několik menších demonstraci a několik set protestujících se shromáždilo před jedním z obchodních domů. K žádnému násilí nedošlo a po několika hodinách se dav rozešel, uvedla agentura Reuters.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští vojáci v Bangkoku

Článek

Demonstrace svolané na neděli byly reakcí na prohlášení šéfa junty, že se k demokracii bude možné vrátit nejdříve za rok.

"Jsem tady, protože nechci převrat. Chci volby a demokracii," řekla šestašedesátiletá žena, která si kvůli obavám o svou bezpečnost nepřála zveřejnit své jméno. "Žijeme v 21. století. Nemělo by docházet k žádným převratům, ale stále se to děje, protože Thajci se bojí dát veřejně najevo svůj názor," dodala.

Thajské úřady uzavřely několik stanic veřejné dopravy v klíčových částech města, se zdůvodněním, že jde jen o dočasně přerušení služeb "pro vaši bezpečnost kvůli situaci, která venku panuje".

Armáda má nastolit pořádek

Politická krize zmítá Thajskem už sedmý měsíc. V uplynulých měsících protestovaly v Bangkoku desetitisíce lidí proti vládě premiérky Jinglak Šinavatrové. Vláda zůstala u moci i poté, co Šinavatrovou soud usvědčil ze zneužití moci a nařídil ji rezignovat.

Vládu svrhla minulý čtvrtek armáda s tím, že chce v zemi obnovit pořádek a prosadit politické reformy. Armáda po převzetí moci pozastavila platnost ústavy, rozpustila Senát a zavedla cenzuru tištěných médií i rozhlasového a televizního vysílání. Nástup junty následně schválil král Pchúmipchon Adundét, který tím dodal převratu podle místních zvyklostí legitimitu.

Demonstranti do té doby každý den vycházejí do ulic, pochodují Bangkokem a dochází i ke střetům s vojáky. Zatím nikdo nebyl zraněn, existují ale obavy z vypuknutí násilností. Vojenská junta zakázala jakákoli politická shromáždění pěti a více lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám