Hlavní obsah

Litva obvinila Rusko, že kvůli Ukrajině obtěžuje lodě v Baltském moři

– Vilnius

Vyhrocené vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem zasahují i dál na sever. Litva obvinila Kreml, že jeho válečné lodě obtěžují civilní plavidla v litevských vodách Baltského moře.

Článek

Vojenská aktivita se letos zvýšila v ruské Kaliningradské oblasti, která hraničí s Polskem a Litvou a je domovem ruského baltického válečného loďstva. Spojené státy vyslaly do Polska a Pobaltí 600 parašutistů, aby země uklidnily po březnové ruské anexi ukrajinského Krymu.

„Ministerstvo zahraničí vyjádřilo znepokojení kvůli opakujícím se akcím ruské válečné flotily v litevské, výlučné ekonomické zóně, které porušují suverénní práva a svobody Litvy a dalších zemí,“ oznámilo v pátek večer litevské ministerstvo po jednání s ruským velvyslancem v Litvě. Vyzvalo také Rusko, aby důsledně dodržovalo Úmluvu Organizace spojených národů o mořském právu a další mezinárodní právní předpisy a zajistilo, že podobné incidenty se nebudou opakovat.

Museli změnit kurz

Litevské ministerstvo obrany dodalo, že ruské válečné lodě nařídily civilním plavidlům poblíž Litvy změnit kurz dvakrát v tomto týdnu a jednou v dubnu. Odůvodnily to obavami o bezpečnost kvůli vojenskému cvičení v blízkých ruských vodách. Mimo jiné bylo nařízeno odplout i lodi, která pokládá elektrický kabel na dno Baltského moře mezi Litvou a Švédskem.

Moderní ruské válečné lodě jsou schopné zasáhnout cíl ve vzdálenosti 150 kilometrů. Podle ministerstva byly tyto lodě tento týden na dohled Litvy, okamžitě však odpluly poté, co se na scéně objevila litevská válečná loď.

Reklama

Výběr článků

Načítám