Hlavní obsah

Na Kramatorsk a Slavjansk naplno udeřila armáda s vrtulníky, padl generál

• Aktualizováno

Ukrajinská armáda ve čtvrtek zahájila mohutnou ofenzivu ve městech Slavjansk a Kramatorsk, která na východě země ovládají proruští separatisté. Podle doněckého serveru OstroV bylo nasazeno bojové letectvo i dělostřelectvo. Vzbouřenci jednu helikoptéru sestřelili, zemřel přitom také armádní generál.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kyjev nasadil do bojů i letectvo.

Článek

„Začala rozsáhlá protiteroristická operace,” uvedl server a dodal, že armáda útočí i s pomocí bojových vrtulníků a dělostřelectva.

Vzbouřenci údajně odrážejí útok z obytných čtvrtí. U Slavjansku se jim podařilo sestřelit vrtulník Mi-8. „Čtrnáct našich vojáků zemřelo spolu s generálem Kuľčickým,” potvrdil úřadující prezident Oleksandr Turčynov. Měli vystřídat bojující vojáky.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Černý kouř stoupá z místa, kam u Slavjansku dopadl sestřelený vrtulník ukrajinské armády.

„Je tu skutečná válka, tak mohutnou palbu jsme od začátku krize ve Slavjansku neslyšeli," citovala ČTK jednoho z obyvatel města na twitterovém účtu Svobodnyj Slavjansk. Podle svědků se bojuje zejména v předměstské obci Semenivka a na hlavním železničním nádraží. Obyvatelé jsou vyzýváni, aby nevycházeli na ulici a aby okna přelepili lepicí páskou.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kostjantynivka

Podle svědků se bojuje na Krasnolymanské kose, za vesnice Andrijivka a Červonyj Moločar. U prvé vsi byl údajně sestřelen další vrtulník, ale zatím to nebylo potvrzeno.

Zdroje serveru Ostrov tvrdí, že hlavní vzbouřenecké síly Slavjansk opustily.

Armáda popírá nasazení raketometů 

Podle serveru OstroV nasadila armáda i raketomety Grad, což je účinná ale nepříliš přesná zbraň. Armáda to ale popřela. „Raketové dělostřelectvo (Grad) je součástí protiteroristické operace, ale nebylo použito,” řekl ministr obrany Michail Kovaľ a dodal: „Je to mocná zbraň, působí plošně. To je nebezpečné. Do toho nepůjdeme.”

Kovaľ dodal, že boje jsou tvrdé a že separatisté z minometů ostřelovali armádní kontrolní stanoviště: „Nyní jsme na každé stanoviště postavili skupinu minometů, aby mohli odpovídat.” Doplnil, že kdyby ukrajinská armáda nedbala na životy civilistů, už by Slavjansk dávno dobyla

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Proruští ozbrojenci na kontrolním stanovišti ve Slavjansku

Vládní síly jsou podle vyjádření mluvčího Vladislava Selezňova ochotny vytvořit koridor pro evakuaci civilistů, odmítají ale stěhování lidí vzbouřenci bez předchozí dohody. Selezňov v té souvislosti zmínil záměry separatistů vyvézt autobusem z města zhruba 200 dětí.

V některých místech v důsledku přetížení nefunguje mobilní síť.

Porošenko slíbil, že přitvrdí

Proruští separatisté ovládají Kramatorsk a Slavjansk několik týdnů.

Tvrdší postup vůči rebelům avizoval hned po svém nedělním zvolení nový prezident Petro Porošenko. Nazval je při tom bandity a vrahy.

Kyjev nasadil do bojů letectvo i v bitvě o Doněck. Armádě se tam v pondělí podařilo dobýt letiště, boje o střed města a centrálu tajné služby SBU pokračují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám