Hlavní obsah

Bush chce na G8 získat spojence

Právo, CNN, ČTK, roš
WASHINGTON

Stabilita na Blízkém východě bude ústředním bodem třídenního summitu osmi nejvyspělejších zemí světa skupiny G8, který v úterý začíná na ostrově Sea Island u pobřeží amerického státu Georgie.

Článek

U kulatého stolu tam zasednou kromě hostitele - prezidenta USA George W. Bushe - i šéfové států a vlád Británie, Francie, Itálie, Japonska, Kanady, Německa a Ruska.

Bush se podle pozorovatelů bude snažit naklonit si spojence rozladěné válkou USA v Iráku, avšak podle agentury Reuters musel ustoupit od původního záměru uvést v závěrečném dokumentu, že Irák může prosadit pozitivní změny v oblasti. Místo toho se údajně soustředí na izraelsko-palestinský konflikt s tím, že reformu v oblasti nelze vnést zvenčí.

Ve středu byli pozváni k diskusi u oběda se státníky G8 vůdci z Alžírska, Iráku, Bahrajnu, Jordánska, Jemenu a dalších dvou muslimských států Turecka a Afghánistánu. Chybět však budou dvě nejvlivnější arabské země Egypt a Saúdská Arábie.

Stůl v botách je ze staré borovice

"Očekávám projev jednoty a souhlasu s obrysy programu prosazovat politickou reformu v širším Blízkém východě, ale nikoli vážný pokrok v transatlantickém dialogu," řekl Charles Kupchan, profesor Georgetownské univerzity ve Washingtonu, s poukazem na škody, jež těmto vztahům způsobila loňská americká invaze do Iráku.

Jednací stůl k setkání, jehož nohy řezbář Carla Dohna - původním povoláním porodník -, obul do kovbojských bot ze surové kůže, má symbolizovat Bushův Texas. Objednal si jej majitel výletního střediska, v němž se summit uskuteční, a které je ze vzduchu, z moře i ze souše neprodyšně uzavřeno letectvem a armádou.

Stůl o průměru čtyři a půl metru váží 1,4 tuny a je z borovicových fošen zachráněných z opuštěné textilky, aby prý bylo zřejmé, že se myslí i na životní prostředí. Povrch desky je vykládán intarzií v podobě vlajek všech zúčastněných států.

Reklama

Výběr článků

Načítám