Hlavní obsah

Žalobce chce Pistoria nechat měsíc sledovat na psychiatrické klinice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Verdikt nad handicapovaným jihoafrickým běžcem Oscarem Pistoriem se může odložit, protože žaloba chce, aby byl podroben třicetidennímu pozorování na psychiatrii. S požadavkem přišla poté, co před soudem uvedla psychiatrička Merryll Vorsterová, že trpěl úzkostnými stavy.

Foto: Reuters

Oscar Pistorius u soudu v Pretorii

Článek

Pokud soudce vyhoví žádosti, bude muset Pistorius strávit třicet dní ve státním zdravotnickém zařízení, kde se podrobí vyšetření duševního stavu.

Atlet označil žádost za vtip, protože podle něj mělo stačit svědectví Vorsterové. Podle korespondenta BBC není příliš pravděpodobné, že by soudkyně Thokozile Masipaová žádosti žalobce vyhověla, ale nedá se to vyloučit.

Matka spala s pistolí pod polštářem

Vosterová v pondělí uvedla, že Pistorius trpěl úzkostnými stavy a bál se zločinu. To sice nesnižovalo jeho schopnost rozlišovat mezi dobrem a zlem, ale většinou měl tendenci se násilí postavit místo toho, aby utekl. Na přímý dotaz žalobce Gerrieho Nela, zda člověk s úzkostnými stavy, který má zbraň, představuje nebezpečí pro společnost, uvedla psychiatrička, že ano.

Zmínila též, že jeho matka měla extrémní obavy z násilí a spala s pistolí pod polštářem. Bezpečnostní systémy v Pistoriově bytě označila za zbytečně předimenzované. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám