Hlavní obsah

Pozůstalé oběti izraelské akce čeká miliónové odškodné

Právo, brw

Izrael a Turecko se výrazně přiblížily normalizaci vztahů. Židovský stát totiž určil výši odškodnění pro pozůstalé po obětech izraelského zásahu na lodi Mavi Marmara v květnu 2010.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

Jak v pondělí napsal deník Jerusalem Post, měli by dostat 21 miliónů dolarů (420 miliónů korun). Smlouvu o tom podle listu podepíše izraelský premiér Benjamin Netanjahu, až se v pátek vrátí z návštěvy Japonska.

Odškodnění je určeno pro rodiny osmi tureckých aktivistů a jednoho Američana tureckého původu. Byli zabiti, když Izrael v mezinárodních vodách zadržel konvoj, který se pokusil prolomit blokádu pásma Gazy a dopravit tam humanitární pomoc.

Operace vyvolala kritiku mezinárodního společenství a prakticky zmařila slibný rozvoj izraelsko-tureckých vztahů. Izrael dlouho odmítal jakékoli pochybení, loni v březnu se ale Netanjahu v telefonátu tureckému protějšku Recepu Erdoganovi za zásah a jeho následky omluvil.

Turecký list Hürriyet v pondělí připomněl, že Ankara dříve podmiňovala úplnou normalizaci vztahů s Izraelem kromě omluvy a odškodnění pozůstalých i zrušením blokády Gazy. Židovský stát ale podle listu dal jasně najevo, že třetí podmínku splnit nehodlá. Je však ochoten přistoupit na kontrolované zásilky humanitární pomoci z Turecka. I to by mělo být součástí zmíněné smlouvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám