Hlavní obsah

Policie musí obvinit, nebo propustit šéfa severoirské strany Sinn Féin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli večer skončí prodloužená vazba šéfa severoirské republikánské strany Sinn Féin Gerryho Adamse, který je podezřelý z účasti na únosu a vraždě spáchané v roce 1972. Podle serveru BBC News má policie čas do 21:00, aby Adamse buď obvinila, anebo propustila na svobodu. Zadržený vinu popírá.

Foto: Neil Hall, Reuters

Předseda republikánské strany Sinn Féin Gerry Adams

Článek

Vyšetřovatelé prověřují podíl vůdce Sinn Féin na vraždě Jean McConvillové, matky deseti dětí, kterou v roce 1972 za údajné donášení úřadům zavraždila separatistická Irská republikánská armáda (IRA), v jejímž vedení Adams léta působil. Hrob zavražděné osmatřicetileté ženy byl nalezen náhodou na jedné pláži v Irsku až v roce 2003.

Adams je dlouholetým šéfem Sinn Féin, politického křídla IRA, která vedla boj za odtržení Severního Irska od Británie a jeho připojení k Irské republice. O jeho podílu na vraždě McConvillové hovořili nedávno dva bývalí bojovníci IRA v besedě s pracovníky univerzity v americkém Bostonu v rámci výzkumného projektu. Nahrávku rozhovoru si vyžádala severoirská policie, která Adamse ve středu zatkla a od té doby vyslýchá.

Vyšetřování budí hněv v katolickém táboře. „Braňte mírový proces, osvoboďte Gerryho Adamse,” hlásaly transparenty v rukou asi 400 lidí, kteří se v sobotu sešli při odhalení nástěnné fresky na Adamsovu počest v katolické čtvrti v Belfastu.  Místopředseda Sinn Féin Martin McGuinness pohrozil, že pokud bude Adams obviněn, jeho strana by mohla odstoupit od dohod, které jí umožnily vytvořit severoirskou vládu s protestantskými unionisty.

Severní Irsko zažilo tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si od roku 1969 vyžádaly 3500 mrtvých. Ačkoliv mírové dohody z roku 1998 vedly k dělbě moci mezi protestanty a katolíky, ke sporadickým incidentům přesto dodnes dochází.

Reklama

Výběr článků

Načítám