Hlavní obsah

Zavázali nám oči a odvedli do sklepa, říká Čech propuštěný ze Slavjansku

Aktualizováno

„První dva dny jsme strávili ve sklepě, neustále stráženi a doprovázeni i na toaletu,” popsal České televizi podmínky v zajetí český člen mise OBSE, podplukovník Josef Přerovský. Zhruba po osm hodin od zajetí měli navíc Přerovský a ostatní rukojmí zavázané oči a svázané ruce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští radikálové ve Slavjansku propustili tým vojenských kontrolorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v EvropěVideo: Reuters

 
Článek

"Nejhorších bylo právě prvních osm hodin. Pak už nám, asi aby nedocházelo k poškození zdraví, rozvázali ruce a umožnili nám pohybovat se v tom sklepě," doplnil podplukovník.

Proruští radikálové ve východoukrajinském Slavjansku propustili tým vojenských kontrolorů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v sobotu dopoledne.[celá zpráva]

Tým kontrolorů odpoledne na jednom ze silničních kontrolních postů u Slavjanska převzal generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland. Nyní jsou už v Doněcku.

Odchod zkomplikovala přestřelka

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová řekla, že pozdě večer by všichni kontroloři měli přiletět do Berlína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Situace v ukrajinském SlavjanskuVideo: Reuters

Cesta týden zadržovaných vojáků z bojujícího Slavjanska byla podle ruských médií komplikovaná. Navzdory předběžné dohodě o hladkém odchodu mise z města narazili evropští důstojníci na přestřelku mezi vzbouřenci a ukrajinskou Národní gardou a museli vyčkat klidu zbraní, uvedla agentura ITAR-TASS.

"Jestli vše půjde podle plánu, můžeme je dnes pozdě večer očekávat na vojenské části letiště Berlín Tegel. Letoun německé armády je už na cestě," řekla odpoledne na tiskové konferenci von der Leyenová.

Podíl civilního týmu OBSE na osvobození evropských vojáků ocenil český ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Mimořádný podíl na propuštění rukojmích má podle něj Německo, zejména ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a kancléřka Angela Merkelová. "Bez nich by to bylo velmi obtížné," řekl Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Kramatorska vstoupila ukrajinská armáda

Ukrajinské jednotky v sobotu odpoledne vstoupily do Kramatorska, který několik týdnů ovládali proruští radikálové. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra...

Výběr článků

Načítám