Hlavní obsah

USA upozornily občany na hrozbu útoku těsně před ekonomickým fórem

Spojené státy v sobotu upozornily své občany na nebezpečí teroristického útoku v jednom z hotelů Sheraton u Lagosu. Informovala o tom agentura Reuters. Zpráva komplikuje situaci těsně před schůzkou Světového ekonomického fóra (WEF) o Africe, která se má konat v Nigérii příští týden.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijští policisté na místě teroristického útoku v Abuji, ke kterému došlo krátce před chystanou schůzkou Světového ekonomického fóra.

Článek

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že útok plánují skupiny napojené na teroristy. Neposkytlo ale žádné další informaci a nespecifikovalo ani, který z hotelů má být terčem atentátníků.

Nigérie se potýká s islamistickou skupinou Boko Haram, která chce v nábožensky smíšené Nigérii zavést islámský stát. Soustřeďuje se ale spíš na sever státu. V Lagosu, v jehož aglomeraci žije 21 miliónů lidí, zatím žádný útok nespáchala. Její vůdce tím ale hrozil.

"Skupiny napojené na teroristy v dubnu oznámily, že plánují nespecifikovaný útok na Sheraton v Nigérii u města Lagos. Nemáme více informací o termínu, způsobu ani o tom, o který z hotelů se jedná," uvádí ministerstvo zahraničí a vyzývá americké občany, aby se hotelům Sheraton vyhnuli.

Do Lagosu míří obvykle na pracovní cesty víc podnikatelů než do metropole Abuji, v níž sídlí vláda. V Abuji zemřelo minulý týden při pumovém útoku 19 lidí. Kromě toho zavlekli islamisté v dubnu do sousedních zemí přes 200 žákyň jedné školy. Oba tyto incidenty vyvolávají obavy, jak tato africká země zabezpečí blížící se schůzku WEF, která se má konat v Abuji příští týden. Vláda prezidenta Goodlucka Jonathana slíbila, že na zajištění bezpečnosti účastníků vyčlení 6000 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám