Hlavní obsah

Ruské výhrady k návrhu rezoluce o Iráku

– ŘÍM/MOSKVA

Spojené státy a Velká Británie navrhly novou verzi rezoluce OSN o Iráku. Zatímco americký prezident George Bush vyjádřil na závěr návštěvy Itálie přesvědčení, že bude brzy schválena, výhrady k ní vyjádřila Moskva, která má právo veta.

Článek

Je zapotřebí na ní ještě pracovat, aby v Radě bezpečnosti OSN získala dostatečnou podporu, prohlásil v sobotu náměstek ruského ministra zahraničí.

"Revidovaná rezoluce nepochybně bere v úvahu obavy vyjádřené Ruskem a dalšími členy Rady bezpečnosti, ale nemůžeme říci, že nás zcela uspokojuje. Kromě vlastního obsahu rezoluce je třeba mít na zřeteli následující otázku: do jaké míry přijetí takového dokumentu skutečně ovlivní situaci v Iráku a bude moci vést k zásadnímu zlepšení," uvedl náměstek ruského ministra zahraničí.

Moskva trvá na tom, aby irácká prozatímní vláda, která má nastoupit 30. června, dostala plné pravomoci k vedení země.

Úpravy v návrhu

V pátek předložená třetí verze americko-britské rezoluce o Iráku na základě připomínek Iráčanů, členských států Rady bezpečnosti a odborníků Spojených národů zdůrazňuje návrat plné svrchovanosti Iráčanům 30. června. Také upřesňuje, jak irácké instituce budou mít hned od tohoto termínu právo určitým způsobem zasahovat do působení zahraničních sil v zemi.

Bushův optimismus

Očekávání, že Rada bezpečnosti OSN ji záhy přijme, vyjádřil v sobotu americký prezident George Bush na závěr své návštěvy Itálie:  "Těsně spolupracujeme s dalšími zeměmi, aby byla přijata rezoluce OSN a já věřím, že k tomu dojde brzo." Italský premiér Silvio Berlusconi vyjádřil naději, že RB OSN schválí pozměněnou rezoluci o Iráku příští týden.

BBC uvedla, že současná cesta George Bushe po Evropě nesouvisí jen s oslavami 60 výročí vylodění spojenců v Normandii a osvobození Říma, ale že jejím cílem je získat i podporu pro novou podobu návrhu rezoluce OSN.

Italové ani Američané z Iráku neodejdou

Přestože v rezoluci jsou lépe specifikována práva irácké prozatímní vlády, Bush řekl, že americké a italské jednotky "na žádost irácké svrchované vlády" v Iráku zůstanou. Ovšem jen do té doby, dokud to bude irácká vláda požadovat a dokud to bude prospěšné pro nastolení demokracie v této zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám