Hlavní obsah

Rusko varuje zahraniční firmy: Pokud odejdete, už se nevracejte

Moskva

Sankce uvalené na Rusko v souvislosti s ukrajinskou krizí zemi sice poškozují, kritické dopady ale nepřinášejí, uvedl ve čtvrtek podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin. Ruský ministr přírodních zdrojů mezitím vyslal varování zahraničním ropným a plynárenským společnostem. Pokud teď odejdou, mohou mít problém se v budoucnu na ruský trh vrátit.

Foto: Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin , Reuters

Prezident Ruska Vladimir Putin v televizi

Článek

Spojené státy a Evropská unie se pro restriktivní opatření namířené proti vybraným ruským činitelům rozhodly v březnu v reakci na kritizovaný ruský zásah na ukrajinském Krymu.

"Celkově sankce způsobují škodu, protože se přehodnocují úvěrové ratingy, půjčky se mohou stát dražší a tak dále. Žádný kritický ráz to ale nemá," prohlásil v Petrohradu během setkání s médii Putin, který tak podle agentury Reuters v hodnocení dopadů sankcí na ruskou ekonomiku zašel dále než dosud.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odsoudil přitom použití sankcí jako nástroje zahraniční politiky a uvedl, že takové kroky poškozují všechny zúčastněné strany.

"Když budou přerušeny některé kontrakty, potom, kolegové, přijdete o podstatný kus svého budoucího koláče,"
Sergej Donskoj

Ruský ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj dříve během dne řekl, že zahraniční ropné a plynárenské společnosti, které odejdou z Ruska, za to zaplatí.

"Je zřejmé, že se v blízké budoucnosti nevrátí, pokud s námi přeruší investiční dohody," sdělil podle Reuters ministr.

Zahraniční společnosti pokračují v projektech 

Rusko je jednou z nejslibnějších zemí z hlediska produkce uhlovodíků jako ropa, upozornil Donskoj. "Když budou přerušeny některé kontrakty, potom, kolegové, přijdete o podstatný kus svého budoucího koláče," podotkl také.

Zahraniční společnosti podle něj zatím nenaznačily ústup z Ruska a západní ropné koncerny BP a Royal Dutch Shell pokračují se svými projekty. Kromě nich Rusko podepsalo dohody i s jinými mezinárodními hráči jako ExxonMobil, Eni a Statoil. Týkají se především projektů v arktické oblasti.

Rusko je vysoce závislé na těžbě ropy a plynu. Rozvoj tohoto odvětví přitom závisí na zahraničních investicích a technologiích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám