Hlavní obsah

Za trýznění iráckých vězňů padly další tresty

HARRISBURG/BAGDÁD

Za týrání iráckých vězňů jsou další potrestaní. Dva příslušníci amerického námořnictva se přiznali k týrání vězně v irácké věznici Mahmúdíja. Napojili muže na elektrody, když vycházel ze sprchy. Vojenský soudce jim vyměřil trest jednoho roku, respektive osmi měsíců.

Článek

Mluvčí americké armády o tom informoval ve čtvrtek, ačkoli vojíni Andrew J. Sting a Jeremiah J. Trefney vinu přiznali už 14. května. Trýznění se dopustili v dubnu, tedy o několik měsíců později než jejich kolegové z oddílů vojenské policie v Abú Ghrajbu.

Za tamní násilnosti, které jsou zdokumentovány na fotografiích a videozáznamech, armáda obvinila sedm lidí. Jeden z nich, Jeremy Sivits, byl už odsouzen k ročnímu trestu. [celá zpráva]

Mluvil moc nahlas

Podle námořnictva jsou do případu v Mahmúdíji zapojeni ještě další dva vojáci. Právě oni se rozhodli potrestat Iráčana za to, že z cely vyhazoval odpadky a mluvil hlasitě. Trefney a Sting mu prý připevnili na tělo elektrody s proudem o napětí 110 Voltů.

Sting přiznal vinu za napadení, kruté a špatné zacházení a za zanedbání profesionálních povinností. Kromě ročního trestu byl také suspendován, propadl mu žold a z armády bude za špatné chování vyřazen. Trefneyho trest je shodný až na délku pobytu ve vězení, která je o čtyři měsíce kratší. Jejich dva kolegové teprve na soud čekají.

Věznice Mahmúdíja leží jižně od Bagdádu. Zadržováno je v ní asi 300 Iráčanů, které střeží příslušníci námořnictva a záložníci.

Rozsudky nad Trefneym a Stingem byly vyneseny pět dní před tím, než před soudcem stanul Sivits. Ten byl souzen v Bagdádu a byl první, kdo se zodpovídal za dění v Abú Ghrajbu. Případy tamního trýznění spadají do období mezi loňským říjnem a letošním lednem. Mezi sedmi obviněnými jsou dvě ženy.

Reklama

Související témata:

Související články

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním...

Výběr článků

Načítám