Hlavní obsah

Chilské Valparaíso stále nemá pod kontrolou nejhorší požár v dějinách města

Valparaíso

Hasiči stále bojují v chilském přístavním městě Valparaíso s rozsáhlým požárem, který podle úřadů připravil o život 12 lidí a přinutil 10 tisíc osob k evakuaci. Zraněno je podle nejnovějších zpráv na 500 osob a spáleno 2000 příbytků.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Dílo zkázy v požárem zdevastovaném Valparaísu ještě není dokonáno, oheň stále hoří

Článek

Požár vypukl v sobotu a zdálo se, že se ho po 24 hodinách podařilo dostat pod kontrolu. V neděli odpoledne se však zvedl silný vítr a plameny se rozhořely znovu.

Podle agentury AP je zkáza částečně dílem specifických okolností – do úzkých uliček nevybavených hydranty a zacpaných zaparkovanými auty se požárníci často nedokázali s technikou dostat a někde pouze přihlíželi, jak živel řádí. Na největší ohniska shazovalo vodu ze vzduchu 20 vrtulníků, ale plameny zatím zvládnuty nejsou. "Nebude to uhašeno dnes ani zítra," sdělili v neděli zástupci chilské agentury pro mimořádné události.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nejméně pět set domů lehlo popelem v chilském přístavním městě ValparaísoVideo: Reuters

Ve Valparaísu zůstaly v pondělí uzavřené školy, které nyní slouží většinou k ubytování evakuovaných. "Je to strašná tragédie, může to být nejničivější požár v dějinách města," řekla prezidentka Michelle Bacheletová, která navštívila místo zkázy. Celé Valparaíso vyhlásila oblastí katastrofy a poslala do ulic armádu, aby zabránila rabování.

V malebném Valparaísu obklopeném kopci žije čtvrt miliónu lidí. Město je na seznamu kulturního dědictví UNESCO, avšak, jak píše agentura AP, za krásou z pohlednic je drsnější realita.

Mnohé domy stojí na pozemcích, které nebyly určeny k obývání, takže celé čtvrtě například nejsou napojeny na vodu. "Jako město jsme velmi bezbranní, sami jsme strůjci tohoto nebezpečí," prohlásil valparaíský starosta Jorge Castro.

Do nedělního včera bylo zničeno 2000 domů. Z 12 mrtvých byli identifikováni pouze tři, ostatní jsou tak spáleni, že k určení jejich totožnosti budou potřebné testy DNA. Nynější požár je pro město nejhorší od roku 1953, kdy v plamenech zemřelo 50 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám